- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113

Przepis znalazłam w takim ręcznie pisanym zeszycie z przepisami , co to sobie zapisywałam ciekawe przepisy, przepis czekał na realizację w mojej kuchni ok -16 20 lat

Farfelki czyli żydowskie kluseczki
1/2 kg maki
2 jajka
ok. pół szklanki wody
oraz
oliwa
cebula
Z jajek , maki i wody zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach (można przed ,żeby łatwiej się tarło włożyć do zamrażalnika na ok godzinę )
Farfelki uciera się na blachę posypana mąką ( ja na blachę najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia , a dopiero posypałam mąką ) i rumieni w piekarniku, mi ok 15 minut to zajęło w 180 stopniach
Na oliwie zrumienić posiekaną cebule ( ja dałam dwie cebule ) i do tego dosypujemy farfelki.
Po czym zalewamy wrzącą osoloną wodą (proporcja 1 :1 ) i wstawiamy na 25 minut do piekarnika ( ja piekłam w temperaturze ok 170 stopni C), aż ciasto wchłonie wodę i będzie zdatne do spożycia
Ja podałam z sosem pieczarkowym ,ale można chyba prawie ze wszystkim
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: