Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Fasola duszona z porami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 934633" data-attributes="member: 626"><p>Przepis pochodzi z jakiejś książki o kuchni francuskiej, dopytam teściowej i uzupełnię tytuł.</p><p></p><p>Fasola duszona z porami</p><p></p><p>Składniki: </p><p>20 dag fasoli</p><p>5 porów</p><p>10 dag boczku wędzonego</p><p>2 pomidory</p><p>1 liść laurowy</p><p>1 litr rosołu</p><p>oliwa</p><p>2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki</p><p> sól, pieprz</p><p>Fasolę namoczyć w przeddzień, odcedzić. Białe części porów przekroić wzdłuż, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki długości 4-5cm. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić.</p><p>Fasolę zalać rosołem, dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem 30 min. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć razem z porami i pomidorami. Dodać do fasoli i gotować na wolnym ogniu jeszcze 30 min. Doprawić solą i pieprzem.</p><p>Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.</p><p></p><p>Ja, ze względu na młodą, pominęłam boczek, a ta bestia i tak nie tknęła.</p><p>Zrobiłam tak:</p><p>Namoczoną fasolę zagotowałam w wodzie w której się moczyła, zebrałam pianę, odcedziłam. Zalałam wrzącym bulionem warzywnym z listkiem laurowym i ugotowałam do prawie miękkości. Pory podsmażyłam na oliwie (partiami, bo uciekały z patelni), dodałam puszkę pomidorów i chwilę poddusiłam, po czym wrzuciłam do fasoli. Gotowałam jeszcze pół godziny, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Okazało się smaczniejsze na drugi dzień.</p><p>Jadłam z pieczywem cebulowym, ale myślę, że może być fajne jako dodatek do drobiu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 934633, member: 626"] Przepis pochodzi z jakiejś książki o kuchni francuskiej, dopytam teściowej i uzupełnię tytuł. Fasola duszona z porami Składniki: 20 dag fasoli 5 porów 10 dag boczku wędzonego 2 pomidory 1 liść laurowy 1 litr rosołu oliwa 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Fasolę namoczyć w przeddzień, odcedzić. Białe części porów przekroić wzdłuż, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki długości 4-5cm. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić. Fasolę zalać rosołem, dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem 30 min. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć razem z porami i pomidorami. Dodać do fasoli i gotować na wolnym ogniu jeszcze 30 min. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Ja, ze względu na młodą, pominęłam boczek, a ta bestia i tak nie tknęła. Zrobiłam tak: Namoczoną fasolę zagotowałam w wodzie w której się moczyła, zebrałam pianę, odcedziłam. Zalałam wrzącym bulionem warzywnym z listkiem laurowym i ugotowałam do prawie miękkości. Pory podsmażyłam na oliwie (partiami, bo uciekały z patelni), dodałam puszkę pomidorów i chwilę poddusiłam, po czym wrzuciłam do fasoli. Gotowałam jeszcze pół godziny, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Okazało się smaczniejsze na drugi dzień. Jadłam z pieczywem cebulowym, ale myślę, że może być fajne jako dodatek do drobiu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Fasola duszona z porami
Top
Bottom