- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Przepis pochodzi z uwielbianego przeze mnie magazynu 'Food & Drink', ktory wydaje siec rzadowych sklepow monopolowych w Ontario
Tak sobie umyslili, ze na wodzi nie ma prawa zarabiac przecietny sklepikarz
1/2 kg drobnej fasoli (dobrze, zeby byla mniejsza od odmiany kidney. Wyczytalam, ze w Polsc ejest niejaka perlowa)
mala cebula
3 duze liscie laurowe
Fasole umyc, dodac liscie laurowe i przekrojona na pol nieobrana cebule, zalac woda min 5cm ponad poziom fasoli, zagotowac i pozostawic na 1h w temperaturze pokojowej lub na 8h (noc) w lodowce.
srednia cebula
lyzka oleju
156ml koncentratu pomidorowego
1/2 szkl ciemnej melasy (fancy melasa)
1 lyzeczka musztardy w roszku lub 1 lyzka dijon
1 lyzeczka papryki (lubie dac wedzona)
1/2 lyzeczki soli (nie pomylilam sie, sama bylam zdumiona, ze tak malo)
2-3 duze galazki swiezego tymianku
1 lyzka octu cydrowego
Cebule pokrojona w kostke podsmazyc w rondlu zeliwnym ok 5 min zeby zmiekla.
Dodac koncentrat, melase, musztarde, papryke, sol, 4 szklanki wody i odlowiona fasole (cebule i liscie wyrzucic).
Zagotowac, wcisnac tymianek i do pieca na 3h (minimum
)
Temperatura pieczenia 150C/300F
Na koniec dodac ocet i mozna piec dalsza godzine.
W lodowce mozna przechowywac tylko 2 dni. Jesli jest bardzo gesta chlapnac woda.
Garnek, jesli nie zeliwny, moze byc ceramiczny. Podsmazyc wszystko na patelni i dodac do garnka, w ktorym fasola sie gotowala, zagotowac jeszcze raz, przelozyc do ceramiki i do pieca.
Oryginalny przepis jest z kotletami ze schabu, wymagany jest 8L gar. Do samej fasoli wystarcza 5L.
Zdjecia nie bedzie, bo sie zrobilo buro, a szkoda. Kocham moj najnowszy zeliwny

Tak sobie umyslili, ze na wodzi nie ma prawa zarabiac przecietny sklepikarz

1/2 kg drobnej fasoli (dobrze, zeby byla mniejsza od odmiany kidney. Wyczytalam, ze w Polsc ejest niejaka perlowa)
mala cebula
3 duze liscie laurowe
Fasole umyc, dodac liscie laurowe i przekrojona na pol nieobrana cebule, zalac woda min 5cm ponad poziom fasoli, zagotowac i pozostawic na 1h w temperaturze pokojowej lub na 8h (noc) w lodowce.
srednia cebula
lyzka oleju
156ml koncentratu pomidorowego
1/2 szkl ciemnej melasy (fancy melasa)
1 lyzeczka musztardy w roszku lub 1 lyzka dijon
1 lyzeczka papryki (lubie dac wedzona)
1/2 lyzeczki soli (nie pomylilam sie, sama bylam zdumiona, ze tak malo)
2-3 duze galazki swiezego tymianku
1 lyzka octu cydrowego
Cebule pokrojona w kostke podsmazyc w rondlu zeliwnym ok 5 min zeby zmiekla.
Dodac koncentrat, melase, musztarde, papryke, sol, 4 szklanki wody i odlowiona fasole (cebule i liscie wyrzucic).
Zagotowac, wcisnac tymianek i do pieca na 3h (minimum

Temperatura pieczenia 150C/300F
Na koniec dodac ocet i mozna piec dalsza godzine.
W lodowce mozna przechowywac tylko 2 dni. Jesli jest bardzo gesta chlapnac woda.
Garnek, jesli nie zeliwny, moze byc ceramiczny. Podsmazyc wszystko na patelni i dodac do garnka, w ktorym fasola sie gotowala, zagotowac jeszcze raz, przelozyc do ceramiki i do pieca.
Oryginalny przepis jest z kotletami ze schabu, wymagany jest 8L gar. Do samej fasoli wystarcza 5L.
Zdjecia nie bedzie, bo sie zrobilo buro, a szkoda. Kocham moj najnowszy zeliwny

Ostatnią edycję dokonał moderator: