Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Fasola po berkowsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1340141" data-attributes="member: 692"><p><strong>SKŁADNIKI</strong></p><p></p><p>150 g suchej fasoli ( dałam puszkę białej fasoli, waga odcieku 240 g)</p><p>250 g fasolki szparagowej( najlepsza wg przepisu mamut, ja dałam zółtą)</p><p>5 ząbków czosnku</p><p>1 średnia cebula</p><p>1 łyżeczka kopiata słodkiej mielonej papryki</p><p>4 pomidory lub 1 kopiata łyżka koncentratu ( lub 1 puszka siekanych pomidorów; dalam kartonik 500 g zagęszczonego soku )</p><p>2 czerwone papryki słodkie</p><p>3-4 łyżki rozgotowanych śliwek ( ałycza lub mirabelki, dałam węgierki)</p><p>olej, sól , ew. nieco ostrej papryki do smaku.</p><p>Natka pietruszki i świeża mięta po jednym pęczku- wręcz obowiązkowe!</p><p></p><p><strong>WYKONANIE</strong></p><p></p><p>Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, zagotować, odlać wodę, zalać świeżą i gotować aż będzie miękka, posolić przed końcem gotowania. Przy użyciu fasoli z puszki ten etap odpada .</p><p>Fasolkę szparagową oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować na półmiękko w niewielkiej ilości wody.</p><p>Śliwki odpestkować, podlać niewielką ilością wody, lekko posolić i rozparzyć pod przykryciem.</p><p>Wziąć szeroki garnek o grubym dnie, rozgrzać olej i dodawać kolejne składniki.</p><p>Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na złoto na oleju. Odstawić garnek, uspokoić olej i wsypać mieloną paprykę, zasmażyć. Czosnek obrać z łupin i drobno posiekać, dodać do cebuli. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na ósemki, dodać do gara ( albo wlać sok czy wrzucić pomidory z puszki). Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do gara. Teraz dodać odsączoną fasolkę i ugotowaną fasolę, wymieszać. Dodać śliwki, wymieszać, dosolić do smaku, ewentualnie podostrzyć papryką.</p><p>Trzymać na malutkim ogniu jeszcze 10 minut , odstawić z ognia i pozwolić, żeby potrawa dochodziła we własnym cieple, pod przykryciem. Do podania podgrzać, jeśli jest taka potrzeba. Jak piszą autorki : &quot; trzymać na ogniu, aż potrawa będzie gotowa&quot;. Posiekać natkę pietruszki i miętę, posypać potrawę na talerzu. </p><p></p><p>[ATTACH=full]76722[/ATTACH]</p><p></p><p><em>Musi swoje odstać; póki próbowałam podczas przyrządzania, uczucia miałam mieszane. Podgrzalam i oblizalam łyżkę - musiałam sobie wydzielić, bo skonczyłoby sie tragicznie - penkłabym!</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1340141, member: 692"] [B]SKŁADNIKI[/B] 150 g suchej fasoli ( dałam puszkę białej fasoli, waga odcieku 240 g) 250 g fasolki szparagowej( najlepsza wg przepisu mamut, ja dałam zółtą) 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 łyżeczka kopiata słodkiej mielonej papryki 4 pomidory lub 1 kopiata łyżka koncentratu ( lub 1 puszka siekanych pomidorów; dalam kartonik 500 g zagęszczonego soku ) 2 czerwone papryki słodkie 3-4 łyżki rozgotowanych śliwek ( ałycza lub mirabelki, dałam węgierki) olej, sól , ew. nieco ostrej papryki do smaku. Natka pietruszki i świeża mięta po jednym pęczku- wręcz obowiązkowe! [B]WYKONANIE[/B] Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, zagotować, odlać wodę, zalać świeżą i gotować aż będzie miękka, posolić przed końcem gotowania. Przy użyciu fasoli z puszki ten etap odpada . Fasolkę szparagową oczyścić, pokroić na kawałki i ugotować na półmiękko w niewielkiej ilości wody. Śliwki odpestkować, podlać niewielką ilością wody, lekko posolić i rozparzyć pod przykryciem. Wziąć szeroki garnek o grubym dnie, rozgrzać olej i dodawać kolejne składniki. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na złoto na oleju. Odstawić garnek, uspokoić olej i wsypać mieloną paprykę, zasmażyć. Czosnek obrać z łupin i drobno posiekać, dodać do cebuli. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na ósemki, dodać do gara ( albo wlać sok czy wrzucić pomidory z puszki). Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do gara. Teraz dodać odsączoną fasolkę i ugotowaną fasolę, wymieszać. Dodać śliwki, wymieszać, dosolić do smaku, ewentualnie podostrzyć papryką. Trzymać na malutkim ogniu jeszcze 10 minut , odstawić z ognia i pozwolić, żeby potrawa dochodziła we własnym cieple, pod przykryciem. Do podania podgrzać, jeśli jest taka potrzeba. Jak piszą autorki : " trzymać na ogniu, aż potrawa będzie gotowa". Posiekać natkę pietruszki i miętę, posypać potrawę na talerzu. [ATTACH=full]76722[/ATTACH] [I]Musi swoje odstać; póki próbowałam podczas przyrządzania, uczucia miałam mieszane. Podgrzalam i oblizalam łyżkę - musiałam sobie wydzielić, bo skonczyłoby sie tragicznie - penkłabym![/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Fasola po berkowsku
Bottom