- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Źródło: Filozofia Smaku. W Nigerii nosi ona sympatyczną nazwę "Wake-Ewa". W oryginale używa się fasoli czarne oczko, ponieważ jednak takiej nie miałam, użyłam zwykłej białej fasoli, co- jestem pewna- wcale nie odebrało jej smaku. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, ciepły posiłek możemy mieć w kilka chwil.
2 puszki białej fasoli
1 puszka krojonych pomidorów (dodatkowo dałam jeszcze 1 duży świeży pomidor)
1 duża cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
chili - do smaku, danie powinno być pikantne
sól i czarny pieprz - do smaku
Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka, gotujemy ok. 5 minut, aż będzie miękka.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, posiekaną cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodajemy pomidory z puszki (i świeżego pomidora) i przyprawy. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje.
Dodajemy ugotwaną fasolę, chwilę razem gotujemy, mieszając, po czym dodajemy świeży tymianek i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.

2 puszki białej fasoli
1 puszka krojonych pomidorów (dodatkowo dałam jeszcze 1 duży świeży pomidor)
1 duża cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
chili - do smaku, danie powinno być pikantne
sól i czarny pieprz - do smaku
Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka, gotujemy ok. 5 minut, aż będzie miękka.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, posiekaną cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodajemy pomidory z puszki (i świeżego pomidora) i przyprawy. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje.
Dodajemy ugotwaną fasolę, chwilę razem gotujemy, mieszając, po czym dodajemy świeży tymianek i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: