Fasola po nigeryjsku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Źródło: Filozofia Smaku. W Nigerii nosi ona sympatyczną nazwę "Wake-Ewa". W oryginale używa się fasoli czarne oczko, ponieważ jednak takiej nie miałam, użyłam zwykłej białej fasoli, co- jestem pewna- wcale nie odebrało jej smaku. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, ciepły posiłek możemy mieć w kilka chwil.

nigeryjsku.JPG

2 puszki białej fasoli
1 puszka krojonych pomidorów (dodatkowo dałam jeszcze 1 duży świeży pomidor)
1 duża cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
chili - do smaku, danie powinno być pikantne
sól i czarny pieprz - do smaku

Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka, gotujemy ok. 5 minut, aż będzie miękka.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, posiekaną cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodajemy pomidory z puszki (i świeżego pomidora) i przyprawy. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje.

Dodajemy ugotwaną fasolę, chwilę razem gotujemy, mieszając, po czym dodajemy świeży tymianek i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.

Załączniki

• nigeryjsku.JPG
    nigeryjsku.JPG
    124.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Mala mi, wlasnie szukam pomyslu na utylizacje "czarnego oczka", fajny przepis! ale ile tej fasoli czarne oczko, ona tez w puszkach? bo ja mam sucha
gruebel_2.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Suchą trzeba namoczyć wcześniej oczywiście, jak każdą fasolę. I wymaga ona dłuższego gotowania, niż z puszki. Ta z puszki jest już dość miękka.
Ilościowo pewnie tyle samo, co w puszkach, czyli ok. pół kg. Chyba, że potrzebujesz więcej, to i resztę składników trzeba zwiększyć
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
carbonicum @ 21 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1345244Mala mi, wlasnie szukam pomyslu na utylizacje "czarnego oczka", fajny przepis! ale ile tej fasoli czarne oczko, ona tez w puszkach? bo ja mam sucha
gruebel_2.gif
Ja czarnego oczka nie mocze i gotuje niezbyt dlugo ( tak do 1/2 h), tyle, że zagotuje, wode wyleje, przeplucze i zaleje nowa i dopiero w tej gotuje te pol godziny. Wlasnie dla tej cechy - ze nie trzeba moczyc - kocham czarne oczko . No i dla smaku!

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Ooooo, a jak tak robię każdą fasolkę (tylko z puszki, bo robi się dosłownie w kilka chwil), nazywam ją "po bretońsku", bo dodaje trochę śmietany (mąż lubi na gęsto). Ale teraz będę mówić, że to afrykański przepis
icon_wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
A nie, ja bretońską jednak robię inaczej
icon_smile.gif
U nas bretońska zawsze ma "wkładkę mięsną". Poza tym, afrykańskość tu polega na pikanterii (bretońska zazwyczaj jest łagodna), i dużej ilości świeżego tymianku. To w sumie on nadaje jej najbardziej charakterystyczny smak.
icon_smile.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
A ja bretońską robię prawie zawsze bez mięsa (dopiero od niedawna z wkładką), dlatego ta bardzo przypomina moją wersję
Ale taka czy taka - obie wersje są bardzo smaczne
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy