Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Fasola po nigeryjsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1341659" data-attributes="member: 2721"><p>Źródło: <a href="http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/08/wake-ewa-czyli-fasolka-po-nigeryjsku.html" target="_blank">Filozofia Smaku. </a>W Nigerii nosi ona sympatyczną nazwę &quot;Wake-Ewa&quot;. W oryginale używa się fasoli czarne oczko, ponieważ jednak takiej nie miałam, użyłam zwykłej białej fasoli, co- jestem pewna- wcale nie odebrało jej smaku. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, ciepły posiłek możemy mieć w kilka chwil.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76824[/ATTACH]</p><p></p><p>2 puszki białej fasoli</p><p>1 puszka krojonych pomidorów (dodatkowo dałam jeszcze 1 duży świeży pomidor)</p><p>1 duża cebula</p><p>1 łyżeczka mielonej kolendry</p><p>1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku</p><p>chili - do smaku, danie powinno być pikantne</p><p>sól i czarny pieprz - do smaku</p><p></p><p>Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka, gotujemy ok. 5 minut, aż będzie miękka.</p><p></p><p>Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, posiekaną cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodajemy pomidory z puszki (i świeżego pomidora) i przyprawy. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje.</p><p></p><p>Dodajemy ugotwaną fasolę, chwilę razem gotujemy, mieszając, po czym dodajemy świeży tymianek i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1341659, member: 2721"] Źródło: [URL="http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/08/wake-ewa-czyli-fasolka-po-nigeryjsku.html"]Filozofia Smaku. [/URL]W Nigerii nosi ona sympatyczną nazwę "Wake-Ewa". W oryginale używa się fasoli czarne oczko, ponieważ jednak takiej nie miałam, użyłam zwykłej białej fasoli, co- jestem pewna- wcale nie odebrało jej smaku. Jeśli użyjemy fasoli z puszki, ciepły posiłek możemy mieć w kilka chwil. [ATTACH=full]76824[/ATTACH] 2 puszki białej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów (dodatkowo dałam jeszcze 1 duży świeży pomidor) 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku chili - do smaku, danie powinno być pikantne sól i czarny pieprz - do smaku Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka, gotujemy ok. 5 minut, aż będzie miękka. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy obraną, posiekaną cebulę. Kiedy będzie rumiana, dodajemy pomidory z puszki (i świeżego pomidora) i przyprawy. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje. Dodajemy ugotwaną fasolę, chwilę razem gotujemy, mieszając, po czym dodajemy świeży tymianek i doprawiamy do smaku chili, solą i pieprzem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Fasola po nigeryjsku
Top
Bottom