- Lis 13, 2005
- 9,204
- 2,759
- 113
Wypróbowałam przepis podany przez AnkęP w dziale przepisy niewypróbowane i zgodnie z zasadami wpisuję go poniżej:
Składniki:
25 dag fasoli jaś
10 dag wędzonego boczku
1 cebula (10 dag)
12 śliwek kalifornijskich
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki rosołu z kostki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżeczki miodu (dałam płynny lipowy)
1 łyżka cukru
po 1 łyżeczce tymianku i estragonu (dałam suszone)
sól
pieprz
Fasolę umyć, namoczyć na noc w przegotowanej letniej wodzie, a następnie ugotować na małym ogniu w wodzie, w której się moczyła, co pewien czas delikatnie mieszając. Śliwki i rodzynki umyć, moczyć w letniej wodzie 20 minut, osączyć i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w cienkie paski.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać boczek i mieszając, podsmażyć. Oprószyć mąką, zasmażyć, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować i połączyć z fasolą. Cukier zbrązowić na gorącej patelni, powstały karmel rozprowadzić 3 łyżkami wody i razem ze śliwkami, rodzynkami oraz miodem włożyć do potrawy. Przyprawić ziołami oraz pieprzem i solą. Gotować około 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
Polecam, bo wyszło bardzo smaczne danie!
Ja fasolę gotuję nieco inaczej. Moczę całą noc w osolonej wodzie, rano wodę odlewam, zalewam świeżą i po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję pomalutku około 15 minut, lekko solę i po 2-3 minutach odlewam i natychmiast w garnku polewam niewielką ilością oleju. Wtedy skórki nie są twarde i nie oddzielają się od środka fasoli.

Składniki:
25 dag fasoli jaś
10 dag wędzonego boczku
1 cebula (10 dag)
12 śliwek kalifornijskich
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki rosołu z kostki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżeczki miodu (dałam płynny lipowy)
1 łyżka cukru
po 1 łyżeczce tymianku i estragonu (dałam suszone)
sól
pieprz
Fasolę umyć, namoczyć na noc w przegotowanej letniej wodzie, a następnie ugotować na małym ogniu w wodzie, w której się moczyła, co pewien czas delikatnie mieszając. Śliwki i rodzynki umyć, moczyć w letniej wodzie 20 minut, osączyć i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w cienkie paski.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać boczek i mieszając, podsmażyć. Oprószyć mąką, zasmażyć, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować i połączyć z fasolą. Cukier zbrązowić na gorącej patelni, powstały karmel rozprowadzić 3 łyżkami wody i razem ze śliwkami, rodzynkami oraz miodem włożyć do potrawy. Przyprawić ziołami oraz pieprzem i solą. Gotować około 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
Polecam, bo wyszło bardzo smaczne danie!
Ja fasolę gotuję nieco inaczej. Moczę całą noc w osolonej wodzie, rano wodę odlewam, zalewam świeżą i po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję pomalutku około 15 minut, lekko solę i po 2-3 minutach odlewam i natychmiast w garnku polewam niewielką ilością oleju. Wtedy skórki nie są twarde i nie oddzielają się od środka fasoli.
