Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Fasola po staropolsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1502516" data-attributes="member: 956"><p>Wypróbowałam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21470&view=findpost&p=1500226" target="_blank">przepis</a> podany przez AnkęP w dziale przepisy niewypróbowane i zgodnie z zasadami wpisuję go poniżej:</p><p></p><p><u><em>Składniki:</em></u></p><p>25 dag fasoli jaś</p><p>10 dag wędzonego boczku</p><p>1 cebula (10 dag)</p><p>12 śliwek kalifornijskich</p><p>2 łyżki rodzynek</p><p>1/2 szklanki rosołu z kostki</p><p>1 łyżka mąki pszennej</p><p>1 łyżka masła</p><p>2 łyżeczki miodu (dałam płynny lipowy)</p><p>1 łyżka cukru</p><p>po 1 łyżeczce tymianku i estragonu (dałam suszone)</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p></p><p>Fasolę umyć, namoczyć na noc w przegotowanej letniej wodzie, a następnie ugotować na małym ogniu w wodzie, w której się moczyła, co pewien czas delikatnie mieszając. Śliwki i rodzynki umyć, moczyć w letniej wodzie 20 minut, osączyć i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w cienkie paski.</p><p>Cebulę zeszklić na maśle, dodać boczek i mieszając, podsmażyć. Oprószyć mąką, zasmażyć, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować i połączyć z fasolą. Cukier zbrązowić na gorącej patelni, powstały karmel rozprowadzić 3 łyżkami wody i razem ze śliwkami, rodzynkami oraz miodem włożyć do potrawy. Przyprawić ziołami oraz pieprzem i solą. Gotować około 10 minut na małym ogniu, często mieszając. </p><p></p><p>Polecam, bo wyszło bardzo smaczne danie!</p><p></p><p>Ja fasolę gotuję nieco inaczej. Moczę całą noc w osolonej wodzie, rano wodę odlewam, zalewam świeżą i po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję pomalutku około 15 minut, lekko solę i po 2-3 minutach odlewam i natychmiast w garnku polewam niewielką ilością oleju. Wtedy skórki nie są twarde i nie oddzielają się od środka fasoli.</p><p></p><p>[ATTACH=full]87409[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1502516, member: 956"] Wypróbowałam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21470&view=findpost&p=1500226"]przepis[/URL] podany przez AnkęP w dziale przepisy niewypróbowane i zgodnie z zasadami wpisuję go poniżej: [U][I]Składniki:[/I][/U] 25 dag fasoli jaś 10 dag wędzonego boczku 1 cebula (10 dag) 12 śliwek kalifornijskich 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki rosołu z kostki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżeczki miodu (dałam płynny lipowy) 1 łyżka cukru po 1 łyżeczce tymianku i estragonu (dałam suszone) sól pieprz Fasolę umyć, namoczyć na noc w przegotowanej letniej wodzie, a następnie ugotować na małym ogniu w wodzie, w której się moczyła, co pewien czas delikatnie mieszając. Śliwki i rodzynki umyć, moczyć w letniej wodzie 20 minut, osączyć i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w cienkie paski. Cebulę zeszklić na maśle, dodać boczek i mieszając, podsmażyć. Oprószyć mąką, zasmażyć, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować i połączyć z fasolą. Cukier zbrązowić na gorącej patelni, powstały karmel rozprowadzić 3 łyżkami wody i razem ze śliwkami, rodzynkami oraz miodem włożyć do potrawy. Przyprawić ziołami oraz pieprzem i solą. Gotować około 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Polecam, bo wyszło bardzo smaczne danie! Ja fasolę gotuję nieco inaczej. Moczę całą noc w osolonej wodzie, rano wodę odlewam, zalewam świeżą i po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję pomalutku około 15 minut, lekko solę i po 2-3 minutach odlewam i natychmiast w garnku polewam niewielką ilością oleju. Wtedy skórki nie są twarde i nie oddzielają się od środka fasoli. [ATTACH=full]87409[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Fasola po staropolsku*
Bottom