Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Fasolka po bretońsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1621942" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Fasolka po bretońsku</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]96117[/ATTACH]</p><p></p><p>1 kg fasoli</p><p>1 kg kiełbasy zwyczajnej</p><p>800 g boczku wędzonego</p><p>6 cebul</p><p>1 l przecieru pomidorowego </p><p>1 łyżka cukru</p><p>2 łyżki przypraw kuchennych (kucharek, vageta)</p><p>6 listków laurowych</p><p>10 kulek ziela angielskiego</p><p>3 łyżki majeranku</p><p>1 łyżeczka pieprzu</p><p>100 g koncentratu pomidorowego</p><p>Sól</p><p>2 łyżki mąki</p><p></p><p>1.Fasolę namaczamy 1 godzinę. Wodę wylewamy i zalewamy 3 l wrzącej wody. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy kuchenne, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy na małym ogniu prze 2,5 godziny.</p><p>2.Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w kostkę 1 cm. </p><p>3.W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, na nim szklimy cebulę (ok 3 minut) , dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek. Dusimy 10 minut.</p><p>4.Podsmażoną kiełbasę i boczek dodajemy do fasoli i gotujemy jeszcze do 30 do 60 minut ( w zależności od wielkości fasoli).</p><p>5.Mąkę mieszamy z wodą (300 ml) i hartujemy dolewając i mieszając zarazem płyn z fasolki. Dodajemy do fasolki otrzymując odpowiednią gęstość. W razie potrzeby solimy.</p><p></p><p>Ps1.Przepis powstał za wskazówkami z przepisu autorstwa autorki &#8222;mych3&#8221;</p><p>Ps2.Jest to iście porcja dla kompani głodnego wojska, jednakże uważam ,że gotując większą porcję danie wychodzi lepiej. ( Najadły się 4 osoby a reszta została zawekowana do 8 słoików)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1621942, member: 140"] [SIZE=14][B]Fasolka po bretońsku[/B][/SIZE] [ATTACH=full]96117[/ATTACH] 1 kg fasoli 1 kg kiełbasy zwyczajnej 800 g boczku wędzonego 6 cebul 1 l przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 2 łyżki przypraw kuchennych (kucharek, vageta) 6 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu 100 g koncentratu pomidorowego Sól 2 łyżki mąki 1.Fasolę namaczamy 1 godzinę. Wodę wylewamy i zalewamy 3 l wrzącej wody. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy kuchenne, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy na małym ogniu prze 2,5 godziny. 2.Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w kostkę 1 cm. 3.W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, na nim szklimy cebulę (ok 3 minut) , dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek. Dusimy 10 minut. 4.Podsmażoną kiełbasę i boczek dodajemy do fasoli i gotujemy jeszcze do 30 do 60 minut ( w zależności od wielkości fasoli). 5.Mąkę mieszamy z wodą (300 ml) i hartujemy dolewając i mieszając zarazem płyn z fasolki. Dodajemy do fasolki otrzymując odpowiednią gęstość. W razie potrzeby solimy. Ps1.Przepis powstał za wskazówkami z przepisu autorstwa autorki „mych3” Ps2.Jest to iście porcja dla kompani głodnego wojska, jednakże uważam ,że gotując większą porcję danie wychodzi lepiej. ( Najadły się 4 osoby a reszta została zawekowana do 8 słoików) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Fasolka po bretońsku
Top
Bottom