Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1535953" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem, pomidorami, czosnkiem i imbirem</strong></p><p></p><p>Bardzo smaczne danie jednogarnkowe na letni obiad lub kolację.</p><p>Przepis znalazła kilka lat temu moja mama w jakiejś gazecie, ale niestety nie zachowała źródła.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1/2 kg mielonego mięsa (w oryginale - wołowiny, ale jadłam też z chudej wieprzowiny i mięsa indyczego)</p><p>1/2 kg fasolki szparagowej, pokrojonej na spore kawałki</p><p>4 duże cebule, drobno posiekane</p><p>główka czosnku</p><p>4 duże pomidory, odfiletowane i pokrojone</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p>płaska łyżka mielonego imbiru (jesli ktoś się obawia, że będzie za ostro, można dać mniej i próbować)</p><p>pęczek natki pietruszki</p><p>olej do smażenia</p><p>woda lub bulion do podlania mięsa</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>W głębokiej patelni lub w woku podsmażyć/ poddusić cebulę, dodać mięso i rozdrobniony czosnek, podsmażyć, podlać wodą/bulionem i udusić niemal do miękkości mięsa.</p><p>Dodać fasolkę, podlać płynem, dusić do miękkości fasolki. Dodać pomidory, imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać posiekaną natkę.</p><p>Fasolkę można też ugotować oddzielnie al dente i krótko poddusić z mięsem i pomidorami.</p><p>Gęstość tego dania może być różna. Mama zwykle gotuje fasolkę oddzielnie, więc jej potrawa jest gęściejsza, do jedzenia widelcem, jak ta:</p><p></p><p>[ATTACH=full]89879[/ATTACH]</p><p></p><p>Mnie się zdarza chlapnąć ciut więcej bulionu (albo jak wczoraj - pomidorów z sokiem), więc mam czasem danie do miseczki:</p><p></p><p>[ATTACH=full]89880[/ATTACH]</p><p></p><p>Bez względu na konsystencję, smak jest znakomity. </p><p>Na zdjęciach danie z mielonego mięsa z indyka i bulionu z indyczego gnata.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1535953, member: 1024"] [B]Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem, pomidorami, czosnkiem i imbirem[/B] Bardzo smaczne danie jednogarnkowe na letni obiad lub kolację. Przepis znalazła kilka lat temu moja mama w jakiejś gazecie, ale niestety nie zachowała źródła. [B]Składniki:[/B] 1/2 kg mielonego mięsa (w oryginale - wołowiny, ale jadłam też z chudej wieprzowiny i mięsa indyczego) 1/2 kg fasolki szparagowej, pokrojonej na spore kawałki 4 duże cebule, drobno posiekane główka czosnku 4 duże pomidory, odfiletowane i pokrojone sól, pieprz do smaku płaska łyżka mielonego imbiru (jesli ktoś się obawia, że będzie za ostro, można dać mniej i próbować) pęczek natki pietruszki olej do smażenia woda lub bulion do podlania mięsa [B]Wykonanie:[/B] W głębokiej patelni lub w woku podsmażyć/ poddusić cebulę, dodać mięso i rozdrobniony czosnek, podsmażyć, podlać wodą/bulionem i udusić niemal do miękkości mięsa. Dodać fasolkę, podlać płynem, dusić do miękkości fasolki. Dodać pomidory, imbir, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać posiekaną natkę. Fasolkę można też ugotować oddzielnie al dente i krótko poddusić z mięsem i pomidorami. Gęstość tego dania może być różna. Mama zwykle gotuje fasolkę oddzielnie, więc jej potrawa jest gęściejsza, do jedzenia widelcem, jak ta: [ATTACH=full]89879[/ATTACH] Mnie się zdarza chlapnąć ciut więcej bulionu (albo jak wczoraj - pomidorów z sokiem), więc mam czasem danie do miseczki: [ATTACH=full]89880[/ATTACH] Bez względu na konsystencję, smak jest znakomity. Na zdjęciach danie z mielonego mięsa z indyka i bulionu z indyczego gnata. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Fasolka szparagowa duszona z mielonym mięsem*
Bottom