Fasolka szparagowa z Le Castellet

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Fasolka z cebulką,czosnkiem,pomidorami i świeżym tymiankiem.Gdy czuję aromat tej potrawy,widzę uroczą,senną mieścinkę pod Bandol na południu Francji,z jej rozgrzanymi południowym słońcem,brukowanymi uliczkami,które jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki,ożywają w porze śródziemnomorskiego obiadu

n5303.jpg

3/4 kg oczyszczonej fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy extra virgin
6 mniejszych cebulek pokrojonych w piórka
3 ząbki czosnku
2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka świeżego tymianku (ewentualnie łyżeczka suszonego)
1/2 łyżeczki swieżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Fasolkę ugotować na parze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę. Dodać ugotowaną fasolkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, pietruszkę i tymianek. Smażyć 1 minutę. Przyprawić solą, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i gałką muszkatołową.

Najlepszy dodatek do fasolki to pieczone ziemniaczki i różowe wino z Bandol, w charakterystycznej....pomarańczowej tonacji.

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
Dziękuję AgusiuH
icon_smile.gif
Fasolka w tym wydaniu była bardzo dobra i chyba widziałam te miasteczko z brukowanymi ulicami 8) Smak i aromat naprawde pobudza wyobraźnie
icon_smile.gif

Justyna

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
fajny przepisikm, na pewno sprobuje, ale nurtuje mnie ta pol lyzeczki galki muszkatolowej :roll: :gruebel:

czy ona aby nie zdominuje calej potrawy?
no i taka ilosc chyba ma jakis neigatywny wplyw na organizm

juz samam nie wiem :dump:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Ja myślę, że trzy ząbki czosnku nie pozwolą na dominację niczego innego... :lol:

A jaki negatywny wpływ może mieć gałka muszkatołowa?? :shock:

anik

Member
Paź 17, 2005
88
0
0
zrobilam dzis na obiad, musze powiedziec ze jeszcze nie jadlam tak dobrej fasolki szparagowej
icon_smile.gif
jutro powtorka z rozrywki :mrgreen:

f29um.jpg

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
tak jest, podpisuje sie pod Anik, fasolka jest the best, juz zanotowana
dziekuje Agusiu

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Właśnie wcinam fasolkę na kolację, ależ ona mnię rozgrzała :lol: jutro to co pozostało zjem na zimno, jest bardzo smaczna
icon_razz.gif

A ja się kiedyś zastanawiałam dlaczego hipy kupują całe ogromne wory gałki :lol:

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
anbetung.gif
anbetung.gif
wielkie dzieki za przepis fasolka smakuje naprawde suuuper, robilam ja juz kilka krotnie ale zapomnialam dodac opini
icon_redface.gif

Nie mialam jak ja ugotowac na parze wiec ja gotowalam normalnie reszte zrobilam dokladnie wedlug przepisu i jest to teraz moja ulubiona fasolka
daumen.gif
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy