Fasolka z cebulką,czosnkiem,pomidorami i świeżym tymiankiem.Gdy czuję aromat tej potrawy,widzę uroczą,senną mieścinkę pod Bandol na południu Francji,z jej rozgrzanymi południowym słońcem,brukowanymi uliczkami,które jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki,ożywają w porze śródziemnomorskiego obiadu
3/4 kg oczyszczonej fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy extra virgin
6 mniejszych cebulek pokrojonych w piórka
3 ząbki czosnku
2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka świeżego tymianku (ewentualnie łyżeczka suszonego)
1/2 łyżeczki swieżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Fasolkę ugotować na parze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę. Dodać ugotowaną fasolkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, pietruszkę i tymianek. Smażyć 1 minutę. Przyprawić solą, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i gałką muszkatołową.
Najlepszy dodatek do fasolki to pieczone ziemniaczki i różowe wino z Bandol, w charakterystycznej....pomarańczowej tonacji.

3/4 kg oczyszczonej fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy extra virgin
6 mniejszych cebulek pokrojonych w piórka
3 ząbki czosnku
2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
1 łyżka świeżego tymianku (ewentualnie łyżeczka suszonego)
1/2 łyżeczki swieżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Fasolkę ugotować na parze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę. Dodać ugotowaną fasolkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, pietruszkę i tymianek. Smażyć 1 minutę. Przyprawić solą, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i gałką muszkatołową.
Najlepszy dodatek do fasolki to pieczone ziemniaczki i różowe wino z Bandol, w charakterystycznej....pomarańczowej tonacji.