Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Fasolka szparagowa z patelni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1607021" data-attributes="member: 2354"><p>A jeszcze jeden przepis na fasolke, podobny, ale troszke inny. Po wyprobowaniu wielu roznych wersji - ta mi najbardziej smakuje.</p><p>Oryginalny przepis Nancy Fuller z serii &quot;Farmhouse Rules&quot;:</p><p></p><p>Skladniki</p><p></p><p>2 lyzki oliwy z oliwek</p><p>2 szalotki drobno posiekane</p><p>ok. 1 kg. zielonej fasolki (obciete koncowki i przekrojone na 2-3 czesci)</p><p>sol koszerna i pieprz</p><p>szklanka smietanki</p><p>6 galazek tymianku (same listki)</p><p>pol cytryny - starta skorka i wycisniety sok</p><p>szklanka rosolu/bulionu z kurczaka</p><p>2 lyzki zwyklej smietany</p><p></p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>rozgrzac oliwe na duzej patelni na srednim ogniu, dodac szalotki, dusic minute do zaszklenia, dodac fasolke, sol i pieprz do smaku. Dusic mieszajac 5 minut, fasolke przelozyc na talerz/polmisek.</p><p>Do patelni wlac smietanke, dodac tymianek, sok i skorke z cytryny i rosol. Gotowac na malym ogniu do wyparowania plynu o polowe, ok. 5 min. Zdjac z ognia, dodac smietane, wymieszac, doprawic do smaku, polac fasolke i podawac.</p><p></p><p>Ja troszke uproscilam i zmienilam sposob wykonania (robie na oko):</p><p></p><p>Na mw. cwierc kg. fasolki uzylam 3 male szalotki i dodalam 3 zabki czosnku + dodatki z cytryny i tymianek oraz dodalam szczypte zaatar.</p><p>Szalotke zaszklilam na oliwie ex.v., dodalam pokrojona fasolke, troszke bulionu, sol, pieprz, tymianek, drobno posiekany czosnek, skorke i sok z cytryny. Dusilam na srednim ogniu ok. 7-8 minut, dodalam 2 lyzki smietany po zdjeciu z ognia i zaatar (mozna opuscic). Smietanki nie uzylam, smakowalo znakomicie, polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1607021, member: 2354"] A jeszcze jeden przepis na fasolke, podobny, ale troszke inny. Po wyprobowaniu wielu roznych wersji - ta mi najbardziej smakuje. Oryginalny przepis Nancy Fuller z serii "Farmhouse Rules": Skladniki 2 lyzki oliwy z oliwek 2 szalotki drobno posiekane ok. 1 kg. zielonej fasolki (obciete koncowki i przekrojone na 2-3 czesci) sol koszerna i pieprz szklanka smietanki 6 galazek tymianku (same listki) pol cytryny - starta skorka i wycisniety sok szklanka rosolu/bulionu z kurczaka 2 lyzki zwyklej smietany Wykonanie: rozgrzac oliwe na duzej patelni na srednim ogniu, dodac szalotki, dusic minute do zaszklenia, dodac fasolke, sol i pieprz do smaku. Dusic mieszajac 5 minut, fasolke przelozyc na talerz/polmisek. Do patelni wlac smietanke, dodac tymianek, sok i skorke z cytryny i rosol. Gotowac na malym ogniu do wyparowania plynu o polowe, ok. 5 min. Zdjac z ognia, dodac smietane, wymieszac, doprawic do smaku, polac fasolke i podawac. Ja troszke uproscilam i zmienilam sposob wykonania (robie na oko): Na mw. cwierc kg. fasolki uzylam 3 male szalotki i dodalam 3 zabki czosnku + dodatki z cytryny i tymianek oraz dodalam szczypte zaatar. Szalotke zaszklilam na oliwie ex.v., dodalam pokrojona fasolke, troszke bulionu, sol, pieprz, tymianek, drobno posiekany czosnek, skorke i sok z cytryny. Dusilam na srednim ogniu ok. 7-8 minut, dodalam 2 lyzki smietany po zdjeciu z ognia i zaatar (mozna opuscic). Smietanki nie uzylam, smakowalo znakomicie, polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Fasolka szparagowa z patelni
Bottom