Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Fasolka z pomidorami i koperkiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kiiri" data-source="post: 1325716" data-attributes="member: 5590"><p>[ATTACH=full]75625[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis pochodzi z ksiazki Turkish cooking, Ghillie Basan.</p><p>Jest to jedno z dan z tak zwanego ottomanskiego stylu gotowania - zentinyagli. W takich przepisach warzywa ( por, seler naciowy czy karczochy) sa duszone na oliwie i mocno doprawione mieta lub koprem. </p><p></p><p>1-2 cebule, posiekane</p><p>2 zabki czosnku</p><p>3 lyzki oliwy</p><p>500g szerokich i plaskich fasolek - fasola wielokwiatowa (runner beans), pocietych na 2-3cm kawalki</p><p>1 lyzka cukru</p><p>sok z 1 cytryny</p><p>800g siekanych pomidorow z puszki</p><p>duza garsc swiezego koperku, drobno posiekanego</p><p>sol i pieprz do smaku</p><p></p><p>1. Podsmazyc cebule i czosnek na oliwie. Wrzucic fasolke, cukier i dodac sok z cytryny. Dobrze wymieszac tak by fasolka byla cala pokryta wilgocia z oliwy i soku.</p><p>2. Dodac pomidory, gdy potrawa zacznie sie gotowac zmniejszyc ognien, wrzucic koperek i gotowac na malym ogniu az fasolka zmieknie a sos z pomidorow zgestnieje. Doprawic sola i pieprzem.</p><p></p><p>Podawac na goraco lub w temperaturze pokojowej. </p><p></p><p>Moje zmiany: zrobilam z polowy porcji i jak zwykle nie dalam cebuli, ale 3 zabki czosnku. Pomidory dalam swieze, pokrojone w drobna kostke.</p><p></p><p>SMACZNEGO</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kiiri, post: 1325716, member: 5590"] [ATTACH=full]75625[/ATTACH] Przepis pochodzi z ksiazki Turkish cooking, Ghillie Basan. Jest to jedno z dan z tak zwanego ottomanskiego stylu gotowania - zentinyagli. W takich przepisach warzywa ( por, seler naciowy czy karczochy) sa duszone na oliwie i mocno doprawione mieta lub koprem. 1-2 cebule, posiekane 2 zabki czosnku 3 lyzki oliwy 500g szerokich i plaskich fasolek - fasola wielokwiatowa (runner beans), pocietych na 2-3cm kawalki 1 lyzka cukru sok z 1 cytryny 800g siekanych pomidorow z puszki duza garsc swiezego koperku, drobno posiekanego sol i pieprz do smaku 1. Podsmazyc cebule i czosnek na oliwie. Wrzucic fasolke, cukier i dodac sok z cytryny. Dobrze wymieszac tak by fasolka byla cala pokryta wilgocia z oliwy i soku. 2. Dodac pomidory, gdy potrawa zacznie sie gotowac zmniejszyc ognien, wrzucic koperek i gotowac na malym ogniu az fasolka zmieknie a sos z pomidorow zgestnieje. Doprawic sola i pieprzem. Podawac na goraco lub w temperaturze pokojowej. Moje zmiany: zrobilam z polowy porcji i jak zwykle nie dalam cebuli, ale 3 zabki czosnku. Pomidory dalam swieze, pokrojone w drobna kostke. SMACZNEGO [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Fasolka z pomidorami i koperkiem*
Top
Bottom