
40 dag suchej fasoli Jaś
1 duża czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
50 dag kiełbasy
2 małe puszeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki sambal oelek lub sosu chilli
2 małe łyżeczki miodu
sól, pieprz
tymianek
łyżka mąki
Fasolę namoczyć na noc.
Następnego dnia ugotować do miękkości. Odlać pozostawiając ok. szklanki wody, w której gotowała się fasola.
Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę, poddusić na oleju i dodać do fasoli razem ze szklanką wody z gotowania fasoli.
Koncentrat pomidorowy rozmieszać ze szklanką letniej wody, wlać do fasoli. Doprawić miodem, solą, pieprzem, sambalem oelkiem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do fasoli.
Łyżkę mąki dokładnie rozmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do fasoli i gotować chwilkę aż sos zgęstnieje.
Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.