Faszerowana wołowina

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie wiem od kogo otrzymałam doskonałą broszurkę wydaną porzez czasopismo "Pani domu poleca". bZFscynowała mnie ta faszerowana wołowina i oczywiście zrobiłam , ale z mniejszej porcji. Żeby ją przyrządzić na rodzinny obiad potrzebujemy:
- 1,2 kg udżca wołowego
- 2 kolorowe papryki
- cukiinia
- 5 dkg suszonego parmezanu
- kieliszek czerwonego wytrawnehgo wina
- po 2 łyżki oleju i masła
- 2 - 3 ząbki czosnku
- cebula
- zioła prowansalskie, sól, pieprz

Mięso po umyciu i osuszeniu nacieramy mieszanką ziół prowansalskich, soli i pieprzu.. W rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso na rumiano ze wszystkich stron. Podlewamy czerwonym winem oraz wodą i dusimy pod przykryciem 40 minut. (Ja jestem przewrażliwiona na punkcie miękkości, więc duszę dłużej, a najczęściej zapominamj o zegarku, ty6lko bez przesady) W tym czasie warzywa myjemy, cukinię i oczyszczone z pestek papryki kroimy w drobną kostkę. Cebul e i czosnek obieramy, siekamy i8 szklimy na maśle na patelni. Dodajemy papryki oraz cukinię i dusimy razem, aż odparuje cały płyn. Następnie4 studzimy, mieszamy z parmezanem i doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Gdy pieczeń będzie na wpół miękka, naciąć ją głęboko co 3 cm, nie przecinając do końca. W nacięcia włożyć farsz z papryki i mocno ścisnąć (można obwiązać nicią kuchenną). Pieczeń dusić do miękkości kolejne 40 lub trochę więcej minut, podlewajac czerewonym winem.
Taka porcja powinna wystarczyć dla 6 osób. Smacznego.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy