Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Faszerowane bakłażany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 883104" data-attributes="member: 10341"><p>Wybieramy nieduże ( nie przerośnięte) bakłażany, tak żeby miały w środku kremowy miąższ, a nie brązowe pestki. Takie wyrośnięte i &quot;stare&quot; nie nadają się do tego dania. Ja zrobiłam sobie jednego bakłażana, a przepis przewiduje 2 bakłażany. Więc czy to będzie dla 2 czy dla 4 osób, zależy od Was i Waszych apetytów. Przepis pochodzi ze &quot;Smaków i aromatów&quot;.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 średnie bakłażany</p><p>2 średnie cebule</p><p>2 duże pomidory</p><p>1 czerwona papryka</p><p>2 - 3 ząbki czosnku</p><p>5 dkg utartego sera (ementaler, gouda)</p><p>2 jajka</p><p>po łyżeczce tymianku i bazylii (brałam suszone)</p><p>2 łyżki płatków migdałowych</p><p>4 łyżki oliwy z oliwek</p><p>sól, pieprz, cukier</p><p></p><p>Bakłażany myjemy dokładnie, osuszamy, odcinamy zielone końce i przekrawamy bakłażany na połówki. Miąższ posypujemy solą ( ja na 1 bakłażana wzięłam 1 płaską łyżeczkę soli) i układamy na dużym talerzu lub półmisku. Odstawiamy na 20 minut (ja trzymałam posolone 30 minut). Ponieważ bakłażany zawierają 90 % wody, solenie powoduje wyciekanie gorzkiego soku. W tym czasie, jak bakłażany leżą nasolone, przygotowujemy farsz.</p><p>Siekamy drobno cebule, paprykę i czosnek. Obieramy ze skórki pomidory i kroimy je w kostkę. Papierowym ręcznikiem osuszamy bakłażany z gorzkiego soku i wyjmujemy łyżeczką o ostrym brzegu część miąższu, który siekamy i mieszamy z przygotowanymi warzywami. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy składniki nadzienia na średnim ogniu, stale mieszając. Po 3 - 4 minutach przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dobrze jest spróbować, czy czegoś nie brakuje i ewentualnie uzupełnić do smaku. Patelnię zdejmujemy z ognia, zawartość mieszamy z ubitymi widelcem jajkami, startym serem i płatkami migdałowymi. Nadają one chrupkości nadzieniu. Jeśli nie mamy akurat płatków, można wsypać 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. Ale z płatkami dla mnie są smaczniejsze.</p><p>Wydrążone bakłażany oprószamy solą oraz pieprzem i napełniamy farszem. Dno brytfanny polewamy 2 łyżkami oliwy, układamy bakłażany i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Doskonałe danie dla znawców dobrej kuchni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 883104, member: 10341"] Wybieramy nieduże ( nie przerośnięte) bakłażany, tak żeby miały w środku kremowy miąższ, a nie brązowe pestki. Takie wyrośnięte i "stare" nie nadają się do tego dania. Ja zrobiłam sobie jednego bakłażana, a przepis przewiduje 2 bakłażany. Więc czy to będzie dla 2 czy dla 4 osób, zależy od Was i Waszych apetytów. Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów". [B]Składniki [/B]2 średnie bakłażany 2 średnie cebule 2 duże pomidory 1 czerwona papryka 2 - 3 ząbki czosnku 5 dkg utartego sera (ementaler, gouda) 2 jajka po łyżeczce tymianku i bazylii (brałam suszone) 2 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, cukier Bakłażany myjemy dokładnie, osuszamy, odcinamy zielone końce i przekrawamy bakłażany na połówki. Miąższ posypujemy solą ( ja na 1 bakłażana wzięłam 1 płaską łyżeczkę soli) i układamy na dużym talerzu lub półmisku. Odstawiamy na 20 minut (ja trzymałam posolone 30 minut). Ponieważ bakłażany zawierają 90 % wody, solenie powoduje wyciekanie gorzkiego soku. W tym czasie, jak bakłażany leżą nasolone, przygotowujemy farsz. Siekamy drobno cebule, paprykę i czosnek. Obieramy ze skórki pomidory i kroimy je w kostkę. Papierowym ręcznikiem osuszamy bakłażany z gorzkiego soku i wyjmujemy łyżeczką o ostrym brzegu część miąższu, który siekamy i mieszamy z przygotowanymi warzywami. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy składniki nadzienia na średnim ogniu, stale mieszając. Po 3 - 4 minutach przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dobrze jest spróbować, czy czegoś nie brakuje i ewentualnie uzupełnić do smaku. Patelnię zdejmujemy z ognia, zawartość mieszamy z ubitymi widelcem jajkami, startym serem i płatkami migdałowymi. Nadają one chrupkości nadzieniu. Jeśli nie mamy akurat płatków, można wsypać 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. Ale z płatkami dla mnie są smaczniejsze. Wydrążone bakłażany oprószamy solą oraz pieprzem i napełniamy farszem. Dno brytfanny polewamy 2 łyżkami oliwy, układamy bakłażany i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Doskonałe danie dla znawców dobrej kuchni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Faszerowane bakłażany
Bottom