- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

Przepisów na faszerowane jajka są dziesiątki. My lubimy tak:
8-10 jajek
4 plastry szynki
4-6 pieczarek
garść startego zółtego sera
majonez
musztarda
sól, pieprz
olej do smażenia pieczarek
To jedna z tych rzeczy, które naprawdę robi się na oko, zatem szczegółowe proporcje nie są konieczne. Ja przeważnie przygotowuję porcję z 8-10 jajek.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąc do salaterki.
Pieczarki zetrzeć na tarce i zrumienić na niewielkiej ilości oleju.
W salaterce przygotować dość zwartą masę z żółtek, usmażonych pieczarek, bardzo drobno pokrojonej w kostkę szynki i startego sera żółtego.
Dodać 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy. Doprawić ew. do smaku solą i pieprzem.
Jajka faszerować przygotowaną masą. Ozdobić w dowolny sposób.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: