Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Faszerowane Kafty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1522366" data-attributes="member: 1142"><p>Z mojej nowej ulubionej ksiazki <em>Olives, Lemons & Za'atar</em> Rawii Bishary.</p><p></p><p>Kombinacja smakow, tekstur, przypraw, kolorow - w kilku slowach: kuchnia Bliskiego Wschodu. Proporcje podaje wg oryginalnego przepisu (15 sporych kaft, mysle dla 6-8 osob), a w skladnikach moje modyfikacje.</p><p></p><p>Dzien wczesniej przygotowalam mielone mieso na kafty.</p><p></p><p><strong>1.5kg mielonego miesa (750g wolowiny i 750g jagnieciny)</strong></p><p><strong>1 duza cebula, starta na tarce</strong></p><p><strong>1 duzy miesity pomidor (uzylam 2 plum toms z puszki), pokrojony w mala kostke</strong></p><p><strong>60g posiekanej swiezej pietruszki</strong></p><p><strong>1 lyzka swiezo mielonego czarnego pieprzu</strong></p><p><strong>1 lyzka soli</strong></p><p><strong>4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki mielonego kuminu</strong></p><p></p><p>Wszystkie skladniki polaczylam ze soba. Miske zakrylam folia i wstawilam do lodowki. Nastepnego dnia zrobilam farsz:</p><p></p><p><strong>5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin</strong></p><p><strong>4 srednie cebule, drobno posiekane</strong></p><p><strong>3 pomidory (uzylam plum toms z puszki), pokrojone w mala kostke</strong></p><p><strong>30g posiekanej pietruszki</strong></p><p><strong>1 lyzka sumaku</strong></p><p><strong>1 lyzeczka pieprzu</strong></p><p><strong>1 lyzka drobno posiekanego czosnku</strong></p><p><strong>sok z 1 cytryny</strong></p><p></p><p>Smazylam cebule na rozgrzanej oliwie przez 10 min az zmiekla i zezlocila sie. Odjelam z tego 3 kopiaste lyzki. Do pozostalej cebuli dodalam pomidory, pietruszke (rezerwujac 2 lyzki), sumak, przyprawy i sok. Przemieszalalm i zdjelam z ognia.</p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 230C. Na stole rozlozylam spory kawalek folii przeroczystej. Mieso podzielilam na 110g porcje i rozplaszczalam w mokrych dloniach na placki. Placki miesa umieszczalam na foli, na srodek wykladalam porcje farszu i pomagajac sobie folia zamykallam farsz w miesie. Dobrze gdy dlonie sa wilgotne caly czas, mieso daje sie wtedy idealnie zamykac, ksztaltowac i gladzic. Przygotowane kofty ukladalam na blasze wylozonej papierem do pieczenia (moze byc plaskie naczynie zaroodporne). Blache wstawilam do pieca i pieklam ok 15 - 20 min az mieso zbrazowialo. W tym czasie przygotowalam ostry sos tahini.</p><p></p><p><strong>200ml tahini</strong></p><p><strong>4 zabki czosnku</strong></p><p><strong>sok z 3 cytryn (u mnie sok z 1 cytyny i 2 limonek)</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki soli Maldon</strong></p><p><strong>60ml wody (ja dodalam reszte soku pomidorowego z puszki z ktorej bralam pomidory)</strong></p><p><strong>40ml melasy granatowej</strong></p><p><strong>1 lyzke pasty chilli </strong></p><p></p><p></p><p>Zblendowalam wszystkie skladniki az powstal gladki sos. Slodko-kwasny, umiarkowanie pikantny.</p><p></p><p>Blache z kaftami wyjelam z pieca i obficie polalam mieso sosem, posypalam zarezerwowana cebula i pietruszka. Wstawilam do pieca na 5 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1522366, member: 1142"] Z mojej nowej ulubionej ksiazki [I]Olives, Lemons & Za'atar[/I] Rawii Bishary. Kombinacja smakow, tekstur, przypraw, kolorow - w kilku slowach: kuchnia Bliskiego Wschodu. Proporcje podaje wg oryginalnego przepisu (15 sporych kaft, mysle dla 6-8 osob), a w skladnikach moje modyfikacje. Dzien wczesniej przygotowalam mielone mieso na kafty. [B]1.5kg mielonego miesa (750g wolowiny i 750g jagnieciny) 1 duza cebula, starta na tarce 1 duzy miesity pomidor (uzylam 2 plum toms z puszki), pokrojony w mala kostke 60g posiekanej swiezej pietruszki 1 lyzka swiezo mielonego czarnego pieprzu 1 lyzka soli 4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej 1/2 lyzeczki mielonego kuminu[/B] Wszystkie skladniki polaczylam ze soba. Miske zakrylam folia i wstawilam do lodowki. Nastepnego dnia zrobilam farsz: [B]5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin 4 srednie cebule, drobno posiekane 3 pomidory (uzylam plum toms z puszki), pokrojone w mala kostke 30g posiekanej pietruszki 1 lyzka sumaku 1 lyzeczka pieprzu 1 lyzka drobno posiekanego czosnku sok z 1 cytryny[/B] Smazylam cebule na rozgrzanej oliwie przez 10 min az zmiekla i zezlocila sie. Odjelam z tego 3 kopiaste lyzki. Do pozostalej cebuli dodalam pomidory, pietruszke (rezerwujac 2 lyzki), sumak, przyprawy i sok. Przemieszalalm i zdjelam z ognia. Piec rozgrzalam do 230C. Na stole rozlozylam spory kawalek folii przeroczystej. Mieso podzielilam na 110g porcje i rozplaszczalam w mokrych dloniach na placki. Placki miesa umieszczalam na foli, na srodek wykladalam porcje farszu i pomagajac sobie folia zamykallam farsz w miesie. Dobrze gdy dlonie sa wilgotne caly czas, mieso daje sie wtedy idealnie zamykac, ksztaltowac i gladzic. Przygotowane kofty ukladalam na blasze wylozonej papierem do pieczenia (moze byc plaskie naczynie zaroodporne). Blache wstawilam do pieca i pieklam ok 15 - 20 min az mieso zbrazowialo. W tym czasie przygotowalam ostry sos tahini. [B]200ml tahini 4 zabki czosnku sok z 3 cytryn (u mnie sok z 1 cytyny i 2 limonek) 1/2 lyzeczki soli Maldon 60ml wody (ja dodalam reszte soku pomidorowego z puszki z ktorej bralam pomidory) 40ml melasy granatowej 1 lyzke pasty chilli [/B] Zblendowalam wszystkie skladniki az powstal gladki sos. Slodko-kwasny, umiarkowanie pikantny. Blache z kaftami wyjelam z pieca i obficie polalam mieso sosem, posypalam zarezerwowana cebula i pietruszka. Wstawilam do pieca na 5 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Faszerowane Kafty
Top
Bottom