Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Faszerowane placki ziemniaczane*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 786340" data-attributes="member: 4258"><p>Ten przepis też był w moim starym zeszycie. Przepis dostałam od kucharza - Ukraińca, który gotował w restauracji , przy firmie w której wtedy pracowałam. </p><p></p><p>[ATTACH=full]36959[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong> na placki:</p><p></p><p>* ziemniaki ok. 6 - 7 szt średniej wielkości</p><p>* 1 jajko</p><p>* 1,5 - 2 łyżek mąki</p><p>* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany</p><p>* 1 cebula</p><p>* sól, pieprz</p><p>* olej do smażenia</p><p></p><p>* farsz zrobiony z ugotowanego mięsa, z dodatkiem kilku grzybów plus garstka ugotowanej kiszonej kapusty (jeżeli ktoś nie lubi, nie musi dodawac). Wszystkie zmielone. Małą cebulkę posiekac i podsmażyc na tłuszczu. Dodac farsz i dobrze wymieszac, trzymając cały czas rondel z farszem na ogniu. </p><p></p><p>Przygotowac ciasto jak na zwykłe placki ziemniaczane, odlewając jedynie częśc soku z ziemniaków. W jego miejsce dajemy śmietanę. Ciasto nie może byc zbyt rzadkie .</p><p>Na patelni rozgrzac olej i na gorący wyłożyc po dwie , czubate łyżki masy ziemniaczanej na każdy placek. Przykręcamy płomień aby placki smażyły się powoli. Teraz na placki wykładamy ciepły farsz (1,5 - 2 łyżek), lekko wklepując i od razu na farszu wykładamy po 2 łyżki masy ziemniaczanej. Po usmażeniu się spodniej strony, placki odwracamy na drugą stronę i smażymy również na niezbyt dużym ogniu.</p><p></p><p>U mnie podane zostały do białego barszczu, bo tak podawał wspomniany kucharz. </p><p></p><p>[ATTACH=full]36960[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 786340, member: 4258"] Ten przepis też był w moim starym zeszycie. Przepis dostałam od kucharza - Ukraińca, który gotował w restauracji , przy firmie w której wtedy pracowałam. [ATTACH=full]36959[/ATTACH] [B]Składniki[/B] na placki: * ziemniaki ok. 6 - 7 szt średniej wielkości * 1 jajko * 1,5 - 2 łyżek mąki * 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 cebula * sól, pieprz * olej do smażenia * farsz zrobiony z ugotowanego mięsa, z dodatkiem kilku grzybów plus garstka ugotowanej kiszonej kapusty (jeżeli ktoś nie lubi, nie musi dodawac). Wszystkie zmielone. Małą cebulkę posiekac i podsmażyc na tłuszczu. Dodac farsz i dobrze wymieszac, trzymając cały czas rondel z farszem na ogniu. Przygotowac ciasto jak na zwykłe placki ziemniaczane, odlewając jedynie częśc soku z ziemniaków. W jego miejsce dajemy śmietanę. Ciasto nie może byc zbyt rzadkie . Na patelni rozgrzac olej i na gorący wyłożyc po dwie , czubate łyżki masy ziemniaczanej na każdy placek. Przykręcamy płomień aby placki smażyły się powoli. Teraz na placki wykładamy ciepły farsz (1,5 - 2 łyżek), lekko wklepując i od razu na farszu wykładamy po 2 łyżki masy ziemniaczanej. Po usmażeniu się spodniej strony, placki odwracamy na drugą stronę i smażymy również na niezbyt dużym ogniu. U mnie podane zostały do białego barszczu, bo tak podawał wspomniany kucharz. [ATTACH=full]36960[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Faszerowane placki ziemniaczane*
Top
Bottom