- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dla Izoldy wpisuje. Smacznego
3 duze drobiowe skorki (z czesci piersiowej najlepiej)
3 srednie piersi kurze, rozbite dobrze tluczkiem
300g mielonej karkowki wieprzowej (najlepiej swiezo mielonej)
1 mala cebula, starta na tarce o malych oczkach
2 lyzki bulki tartej
1 jajko
skorka otarta z 1 duzej pomaranczy
1 lyzka sosu Worcestershire
1 lyzka soku z pomaranczy
swieze liscie szalwi
inne ulubione ziola i przyprawy* (do posypania lub nacierania)
sol
pieprz
kuchenny sznurek
Piec rozgrzewam do 180C.
Skorki dokladnie myje i osuszam na papierowych recznikach, ukladam je na tacy wewnetrzna strona w gore. Piersi ostroznie rozbijam tluczkiem (dosc plasko) i ukladam na skorkach, oproszam szczypta soli i pieprzu.
Skladniki farszu mieszam w misce, doprawiam sola, pieprzem i ziolami, dokladnie wyrabiam. Farsz dziele na 3 porcje i wykladam na piersi. Delikatnie zwijam calosc zakladajac boki do srodka, nawilzam zlaczenia woda aby sie lepiej trzymaly. Teraz, starannie przewiazuje rolade sznurkiem kuchennym. Obsypuje przyprawami i ziolami.
Blache do pieczenia smaruje oliwa i ukladam na niej drobiowe rolady. Skrapiam je odrobina oliwy i wsuwam do goracego pieca. Pieke z termoobiegiem ok 40min, az skorka bedzie pieknie zrumieniona, a sok z wnetrza rolady czysty (wystarczy nakuc patyczkiem). Studze na kratce , a nastepnie chlodze w lodowce.
Wybornie smakuja pokrojone w plastry na razowcu, z odrobina musztardy, cwikly albo chrzanu. Jak znalazl na swiateczny stol.
* mieszanka przyprawowa I (do mies , drobiu i ryb):
1 lyzka suszonej cebuli (granulek lub czipsow)
1 lyzka suszonych oliwek
1 lyzka suszonej skorki pomaranczowej
1 lyzka suszonej skorki cytrynowej
1 lyzka suszonego pieczonego /wedzonego czosnku (granulek lub chipsow)
1 lyzeczka suszonego czosnku (granulek lub czipsow)
1 lyzka soli morskiej
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka czerwonej papryki slodkiej
1 lyzeczka ziaren pieprzu
1/2 lyzeczki nasion kardamonu
1/2 lyeczki suszonego tymianku
1/2 lyzeczki kurkumy
Wszystkie skladniki wsypuje do recznego mlynka ( z zamknieciem) miele dopiero bezposrednio przed uzyciem (wprost na kawalki mies czy ryb)
*mieszanka przyprawowa II (do mies, drobiu, ryb):
8 lyzek soli morskiej w duzych krysztalkach
2 liscie laurowe suche pokruszone
1 lyzka owocow jalowca
1 lyzka suszonego rozmarynu
1 lyzeczka nasion zielonego pieprzu
1 kawalek kory cynamonowej (ok 3cm, pokruszony)
Wszystkie skladniki wsypuje do recznego mlynka (z zamknieciem) i miele bezposrednio przed uzyciem (wprost na kawalki miesa czy ryb)

3 duze drobiowe skorki (z czesci piersiowej najlepiej)
3 srednie piersi kurze, rozbite dobrze tluczkiem
300g mielonej karkowki wieprzowej (najlepiej swiezo mielonej)
1 mala cebula, starta na tarce o malych oczkach
2 lyzki bulki tartej
1 jajko
skorka otarta z 1 duzej pomaranczy
1 lyzka sosu Worcestershire
1 lyzka soku z pomaranczy
swieze liscie szalwi
inne ulubione ziola i przyprawy* (do posypania lub nacierania)
sol
pieprz
kuchenny sznurek
Piec rozgrzewam do 180C.
Skorki dokladnie myje i osuszam na papierowych recznikach, ukladam je na tacy wewnetrzna strona w gore. Piersi ostroznie rozbijam tluczkiem (dosc plasko) i ukladam na skorkach, oproszam szczypta soli i pieprzu.
Skladniki farszu mieszam w misce, doprawiam sola, pieprzem i ziolami, dokladnie wyrabiam. Farsz dziele na 3 porcje i wykladam na piersi. Delikatnie zwijam calosc zakladajac boki do srodka, nawilzam zlaczenia woda aby sie lepiej trzymaly. Teraz, starannie przewiazuje rolade sznurkiem kuchennym. Obsypuje przyprawami i ziolami.
Blache do pieczenia smaruje oliwa i ukladam na niej drobiowe rolady. Skrapiam je odrobina oliwy i wsuwam do goracego pieca. Pieke z termoobiegiem ok 40min, az skorka bedzie pieknie zrumieniona, a sok z wnetrza rolady czysty (wystarczy nakuc patyczkiem). Studze na kratce , a nastepnie chlodze w lodowce.
Wybornie smakuja pokrojone w plastry na razowcu, z odrobina musztardy, cwikly albo chrzanu. Jak znalazl na swiateczny stol.
* mieszanka przyprawowa I (do mies , drobiu i ryb):
1 lyzka suszonej cebuli (granulek lub czipsow)
1 lyzka suszonych oliwek
1 lyzka suszonej skorki pomaranczowej
1 lyzka suszonej skorki cytrynowej
1 lyzka suszonego pieczonego /wedzonego czosnku (granulek lub chipsow)
1 lyzeczka suszonego czosnku (granulek lub czipsow)
1 lyzka soli morskiej
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka czerwonej papryki slodkiej
1 lyzeczka ziaren pieprzu
1/2 lyzeczki nasion kardamonu
1/2 lyeczki suszonego tymianku
1/2 lyzeczki kurkumy
Wszystkie skladniki wsypuje do recznego mlynka ( z zamknieciem) miele dopiero bezposrednio przed uzyciem (wprost na kawalki mies czy ryb)
*mieszanka przyprawowa II (do mies, drobiu, ryb):
8 lyzek soli morskiej w duzych krysztalkach
2 liscie laurowe suche pokruszone
1 lyzka owocow jalowca
1 lyzka suszonego rozmarynu
1 lyzeczka nasion zielonego pieprzu
1 kawalek kory cynamonowej (ok 3cm, pokruszony)
Wszystkie skladniki wsypuje do recznego mlynka (z zamknieciem) i miele bezposrednio przed uzyciem (wprost na kawalki miesa czy ryb)
Ostatnią edycję dokonał moderator: