- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Faszerowany bakłażan po włosku
3 średnie bakłażany
500 g mięsa mielonego
500 ml przecieru pomidorowego
1 większa cebula,posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
250 g mozzarelli
16 zielonych oliwek, drobno pokrojonych
100 g startego żółtego sera
4 łyżki oliwy z oliwek (oraz niewielka ilość do polania bakłażanów
1/2 pęczka posiekanej, świeżej bazylii, umytej
sól
1.Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry). Bakłażany układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 25-30 minut.
2.Pokrojoną szalotkę podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotujemy mniej więcej 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, miąższ siekamy i dodajemy do sosu mięsnego. Sos zestawiamy z ognia, czekamy, aż ostygnie, następnie dodajemy posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
3.Łódeczki z bakłażana faszerujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 15 minut.
Ps Przepis pochodzi z kuchni Lidla - Pascal https://kuchnialidla.pl/product/faszerowany...lazan-po-wlosku
Bardzo polecam.

3 średnie bakłażany
500 g mięsa mielonego
500 ml przecieru pomidorowego
1 większa cebula,posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
250 g mozzarelli
16 zielonych oliwek, drobno pokrojonych
100 g startego żółtego sera
4 łyżki oliwy z oliwek (oraz niewielka ilość do polania bakłażanów
1/2 pęczka posiekanej, świeżej bazylii, umytej
sól
1.Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry). Bakłażany układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 25-30 minut.
2.Pokrojoną szalotkę podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotujemy mniej więcej 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, miąższ siekamy i dodajemy do sosu mięsnego. Sos zestawiamy z ognia, czekamy, aż ostygnie, następnie dodajemy posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
3.Łódeczki z bakłażana faszerujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 15 minut.
Ps Przepis pochodzi z kuchni Lidla - Pascal https://kuchnialidla.pl/product/faszerowany...lazan-po-wlosku
Bardzo polecam.