Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Faszerowany udziec z indyka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 137228" data-attributes="member: 12"><p>Faszerowany udziec z indyka</p><p></p><p>Zrolowany z delikatnym nadzieniem z pora i szynki; podawany w plastrach na gorąco, lub na zimno – do kanapek </p><p> </p><p>składniki</p><p>1 duży udziec z indyka</p><p>1 por (bez twardych zielonych liści)</p><p>1 gruby plaster szynki gotowanej</p><p>przyprawa do indyka – gotowa mieszanka (w jej skład wchodzą: tymianek, papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn)</p><p>sól, pieprz</p><p>olej, masło</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Udziec trzeba najpierw umyć i osuszyć.</p><p>Następnie trzeba wykroić kostkę, naciąć tak, aby otrzymać jeden płaski płat mięsa, który przykrywamy przeźroczystą folią i rozklepujemy na cienko. Teraz dokładnie posypujemy mięso z obu stron mieszanką przyprawową, przyklepując ją dłonią do mięsa. Przekładamy mięso do foliowego worka do żywności i wkładamy do lodówki na 24 godziny.</p><p>Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.</p><p>Por po oczyszczeniu kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy 3-4 minuty, po czym odcedzamy.</p><p>Szynkę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle i oleju, po chwili dorzucamy por, mieszamy, dodając świeżo zmielony pieprz.</p><p>Mięso wyjmujemy z lodówki, rozkładamy na folii aluminiowej (skropionej olejem) skórą do dołu, lekko solimy i jeszcze raz posypujemy mieszanką do indyka, nakładamy nadzienie z pora i szynki, ciasno rolujemy. Na wierzchu też jeszcze posypujemy mieszanką, zawijamy w folię, przekładamy na żaroodporny talerz lub do brytfanki, wkładamy do pieca. Pieczemy w folii ok. 50 minut; po tym czasie rozwijamy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, że skórka ładnie się przyrumieniła.</p><p>Podajemy na gorąco krojąc w grube plastry, bądź po ostygnięciu – cienkie plastry do kanapek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 137228, member: 12"] Faszerowany udziec z indyka Zrolowany z delikatnym nadzieniem z pora i szynki; podawany w plastrach na gorąco, lub na zimno – do kanapek składniki 1 duży udziec z indyka 1 por (bez twardych zielonych liści) 1 gruby plaster szynki gotowanej przyprawa do indyka – gotowa mieszanka (w jej skład wchodzą: tymianek, papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn) sól, pieprz olej, masło sposób przygotowania Udziec trzeba najpierw umyć i osuszyć. Następnie trzeba wykroić kostkę, naciąć tak, aby otrzymać jeden płaski płat mięsa, który przykrywamy przeźroczystą folią i rozklepujemy na cienko. Teraz dokładnie posypujemy mięso z obu stron mieszanką przyprawową, przyklepując ją dłonią do mięsa. Przekładamy mięso do foliowego worka do żywności i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Por po oczyszczeniu kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy 3-4 minuty, po czym odcedzamy. Szynkę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle i oleju, po chwili dorzucamy por, mieszamy, dodając świeżo zmielony pieprz. Mięso wyjmujemy z lodówki, rozkładamy na folii aluminiowej (skropionej olejem) skórą do dołu, lekko solimy i jeszcze raz posypujemy mieszanką do indyka, nakładamy nadzienie z pora i szynki, ciasno rolujemy. Na wierzchu też jeszcze posypujemy mieszanką, zawijamy w folię, przekładamy na żaroodporny talerz lub do brytfanki, wkładamy do pieca. Pieczemy w folii ok. 50 minut; po tym czasie rozwijamy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, że skórka ładnie się przyrumieniła. Podajemy na gorąco krojąc w grube plastry, bądź po ostygnięciu – cienkie plastry do kanapek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Faszerowany udziec z indyka
Top
Bottom