Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Faworki, chrust - bez jajek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1673162" data-attributes="member: 692"><p>Moje jednak ciut inaksze:</p><p></p><p></p><p><strong>Faworki wege wersja qd</strong></p><p></p><p>Składniki : </p><p></p><p>- 1 szklanka mąki, ( pół na pół tortowa z semoliną)</p><p></p><p>- 2 łyżki klarowanego masła ( dla wegan oleju ),</p><p></p><p>- 1/2 szklanki ciepłej wody,</p><p>1 łyżka spirytusu lub rumu 80%</p><p></p><p>- szczypta soli,</p><p></p><p>- olej do smażenia,</p><p></p><p>- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym lub cynamonem do posypania.</p><p></p><p>Wykonanie :</p><p></p><p>Roztopione masło klarowane lub olej dodać do mąki i wetrzeć w nią tak, aby równomiernie połączyć oba składniki. Dolać wodę, dodać sól i mieszać hakami robota aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Wyjąć na stolnicę. Przykryć miską i pozostawić na 15 minut. Jeżeli ciasto jest za luźne, dodać mąki - ma być miękkie i nieprzesadnie sprężyste. Nie nadaje się do wałkowarki w maszynce do makaronu!</p><p>Wałkować bez podsypywania bardzo bardzo cienko. Wycinać radełkiem paski z otworkiem na przewinięcie, Przewijać i smażyć na gorącym oleju. Osączać na papierowych ręcznikach, posypywać cukrem pudrem jeszcze ciepłe.</p><p></p><p>[ATTACH=full]100135[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1673162, member: 692"] Moje jednak ciut inaksze: [B]Faworki wege wersja qd[/B] Składniki : - 1 szklanka mąki, ( pół na pół tortowa z semoliną) - 2 łyżki klarowanego masła ( dla wegan oleju ), - 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka spirytusu lub rumu 80% - szczypta soli, - olej do smażenia, - cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym lub cynamonem do posypania. Wykonanie : Roztopione masło klarowane lub olej dodać do mąki i wetrzeć w nią tak, aby równomiernie połączyć oba składniki. Dolać wodę, dodać sól i mieszać hakami robota aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Wyjąć na stolnicę. Przykryć miską i pozostawić na 15 minut. Jeżeli ciasto jest za luźne, dodać mąki - ma być miękkie i nieprzesadnie sprężyste. Nie nadaje się do wałkowarki w maszynce do makaronu! Wałkować bez podsypywania bardzo bardzo cienko. Wycinać radełkiem paski z otworkiem na przewinięcie, Przewijać i smażyć na gorącym oleju. Osączać na papierowych ręcznikach, posypywać cukrem pudrem jeszcze ciepłe. [ATTACH=full]100135[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Faworki, chrust - bez jajek
Top
Bottom