Faworki. Chrust.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Przepełnione pęcherzykami powietrza
icon_smile.gif


są również na moim blogu ;)

Z podanych proporcji otrzymałam 2 pełne talerze pysznego chrustu.

Chrust
* 5 żółtek
* 1 jajko
* 3 łyżeczki cukru
* pół łyżeczki soli
* 30g miękkiego masła
* 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
* 1 łyżeczka octu
* 1 łyżeczka spirytusu
* 350-370g mąki

Jajko i żółtka zmiksować z cukrem do białości. Dodać sól, masło, śmietanę, ocet i spirytus, dokładnie połączyć. Miksując dodać ok. 150-200g mąki, dopóki ciasto będzie dawało wyrabiać się mikserem. Następnie przełożyć ciasto na blat i wgnieść pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i elastyczne.
Ciasto lekko rozpłaszczyć, uderzać wałkiem ok. 5 minut, co jakiś czas składając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Ze schłodzonego ciasta odkrawać po 1/4 , resztę trzymając pod folią. Wałkować bardzo cienko, w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Kroić na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 8 cm, robiąc w środku podłużne nacięcie długości 2 cm, przez które przewlec jeden koniec ciasta.
W szerokim garnku rozgrzać olej, włożyć ćwiartkę ziemniaka i smażyć faworki małymi partiami na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
 

Załączniki

  • S8000389_2.jpg
    S8000389_2.jpg
    89.3 KB · Wyświetleń: 0
  • S8000401_2.jpg
    S8000401_2.jpg
    73.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
asieja @ 10 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=821358agatko, jaki piękny chrust!

planuję i planuję zrobic faworki,
ale jakoś nie mogę się do tego zabrac
jak tak sobie patrzę na te zdjęcia to mam na nie ogromną ochotę
icon_mrgreen.gif
cieszę się, że Ci się podoba ;)

nic innego nie mogę zaproponować, niż wziąć się do roboty... choć ja sama tydzień albo i więcej się do niego zabierałam
icon_mrgreen.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Z ziemniakiem to chyba o to, żeby się olej nie spalił.
A z doświadczenia wiem (bo faworki uwielbiam i jeśli mi się uda, to w ferie zrobię), że najważniejsze jest dobre wybicie wałkiem - wtedy dostaje się dużo powietrza do ciasta, i cienkie rozwałkowanie ciasta do cięcia.
Taka porcję to sama bym zjadła.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy