- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Przepełnione pęcherzykami powietrza
są również na moim blogu
Z podanych proporcji otrzymałam 2 pełne talerze pysznego chrustu.
Chrust
* 5 żółtek
* 1 jajko
* 3 łyżeczki cukru
* pół łyżeczki soli
* 30g miękkiego masła
* 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
* 1 łyżeczka octu
* 1 łyżeczka spirytusu
* 350-370g mąki
Jajko i żółtka zmiksować z cukrem do białości. Dodać sól, masło, śmietanę, ocet i spirytus, dokładnie połączyć. Miksując dodać ok. 150-200g mąki, dopóki ciasto będzie dawało wyrabiać się mikserem. Następnie przełożyć ciasto na blat i wgnieść pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i elastyczne.
Ciasto lekko rozpłaszczyć, uderzać wałkiem ok. 5 minut, co jakiś czas składając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Ze schłodzonego ciasta odkrawać po 1/4 , resztę trzymając pod folią. Wałkować bardzo cienko, w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Kroić na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 8 cm, robiąc w środku podłużne nacięcie długości 2 cm, przez które przewlec jeden koniec ciasta.
W szerokim garnku rozgrzać olej, włożyć ćwiartkę ziemniaka i smażyć faworki małymi partiami na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

są również na moim blogu
Z podanych proporcji otrzymałam 2 pełne talerze pysznego chrustu.
Chrust
* 5 żółtek
* 1 jajko
* 3 łyżeczki cukru
* pół łyżeczki soli
* 30g miękkiego masła
* 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
* 1 łyżeczka octu
* 1 łyżeczka spirytusu
* 350-370g mąki
Jajko i żółtka zmiksować z cukrem do białości. Dodać sól, masło, śmietanę, ocet i spirytus, dokładnie połączyć. Miksując dodać ok. 150-200g mąki, dopóki ciasto będzie dawało wyrabiać się mikserem. Następnie przełożyć ciasto na blat i wgnieść pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i elastyczne.
Ciasto lekko rozpłaszczyć, uderzać wałkiem ok. 5 minut, co jakiś czas składając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Ze schłodzonego ciasta odkrawać po 1/4 , resztę trzymając pod folią. Wałkować bardzo cienko, w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Kroić na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 8 cm, robiąc w środku podłużne nacięcie długości 2 cm, przez które przewlec jeden koniec ciasta.
W szerokim garnku rozgrzać olej, włożyć ćwiartkę ziemniaka i smażyć faworki małymi partiami na złoty kolor. Odsączać na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: