Faworki śmietanowe

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Faworki śmietanowe

50 dag mąki,
2 dag masła,
7 żółtek,
10 dag cukru,
2 łyżki araku,
10 dag śmietany,
2 porcje cukru wanilinowego,
1 łyżeczka spirytusu lub octu,
50 dag smalcu

Masło utrzeć na pulchną masę, wbijać po jednym żółtku, dodać cukier, ciągle ucierając w misce, wlać arak, spirytus i kwaśną gęstą śmietanę, wsypać połowę mąki. Wszystkie składniki dobrze wyrabiać przez 20 min. Ciasto wyłożyć na stolnicę, dodać resztę mąki, zagnieść. Wyrobione ciasto wałkować cienko partiami i wycinać nożem lub radełkiem pasy szerokości 3 cm. Pasy kroić w ukośne kawałki o długości 15 cm. W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie (4-5 cm), przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Smażyć faworki na rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu. Po wyjęciu gorące posypać grubo cukrem waniliowym.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy