Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Faworki śmietanowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 67060" data-attributes="member: 49"><p><strong>Faworki śmietanowe</strong> </p><p></p><p>50 dag mąki, </p><p>2 dag masła,</p><p>7 żółtek, </p><p>10 dag cukru, </p><p>2 łyżki araku, </p><p>10 dag śmietany, </p><p>2 porcje cukru wanilinowego,</p><p>1 łyżeczka spirytusu lub octu, </p><p>50 dag smalcu </p><p></p><p>Masło utrzeć na pulchną masę, wbijać po jednym żółtku, dodać cukier, ciągle ucierając w misce, wlać arak, spirytus i kwaśną gęstą śmietanę, wsypać połowę mąki. Wszystkie składniki dobrze wyrabiać przez 20 min. Ciasto wyłożyć na stolnicę, dodać resztę mąki, zagnieść. Wyrobione ciasto wałkować cienko partiami i wycinać nożem lub radełkiem pasy szerokości 3 cm. Pasy kroić w ukośne kawałki o długości 15 cm. W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie (4-5 cm), przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Smażyć faworki na rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu. Po wyjęciu gorące posypać grubo cukrem waniliowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 67060, member: 49"] [B]Faworki śmietanowe[/B] 50 dag mąki, 2 dag masła, 7 żółtek, 10 dag cukru, 2 łyżki araku, 10 dag śmietany, 2 porcje cukru wanilinowego, 1 łyżeczka spirytusu lub octu, 50 dag smalcu Masło utrzeć na pulchną masę, wbijać po jednym żółtku, dodać cukier, ciągle ucierając w misce, wlać arak, spirytus i kwaśną gęstą śmietanę, wsypać połowę mąki. Wszystkie składniki dobrze wyrabiać przez 20 min. Ciasto wyłożyć na stolnicę, dodać resztę mąki, zagnieść. Wyrobione ciasto wałkować cienko partiami i wycinać nożem lub radełkiem pasy szerokości 3 cm. Pasy kroić w ukośne kawałki o długości 15 cm. W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie (4-5 cm), przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Smażyć faworki na rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu. Po wyjęciu gorące posypać grubo cukrem waniliowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Faworki śmietanowe
Top
Bottom