Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Figi słodko-kwaśne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 823148" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis bardzo prosty, znalazłam go w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot;. Robi się szybko i bez kłopotów. Smakowo dla mnie jest doskonały. Zresztą oceńcie sami.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg suszonych fig</p><p>1 1/4 szklanki czerwonego octu winnego</p><p>3 łyżki cukru</p><p>8 gożdzików</p><p>1/2 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p></p><p>Figi szybko myjemy, starannie osuszamy i wkładamy do wysterylizowanego słoika. Zalewamy je octem tak, aby pokrył owoce. Następnie dodajemy cukier, gożdziki i cynamon, mocno zakręcamy słoik i wstrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Przechowujemy w lodówce. Aby figi zmiękły i smaki się &quot;przegryzły&quot; potrzeba na to co najmniej tygodnia. Doskonałe jako przystawka, dodatek do mięs, wędlin i serów, a także jako dodatek do sałatek. Nie umiem natomiast odpowiedzieć na pytanie, jak długo można je przechowywać (w lodówce), bo moje skończyły się po upływie miesiąca. Mam zamiar zrobić je powtórnie, może &quot;wytrzymają&quot; dłużej. Gorąco polecam tę niecodzienną marynatę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 823148, member: 10341"] Przepis bardzo prosty, znalazłam go w miesięczniku "Kuchnia". Robi się szybko i bez kłopotów. Smakowo dla mnie jest doskonały. Zresztą oceńcie sami. [B]Składniki [/B]50 dkg suszonych fig 1 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 3 łyżki cukru 8 gożdzików 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Figi szybko myjemy, starannie osuszamy i wkładamy do wysterylizowanego słoika. Zalewamy je octem tak, aby pokrył owoce. Następnie dodajemy cukier, gożdziki i cynamon, mocno zakręcamy słoik i wstrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Przechowujemy w lodówce. Aby figi zmiękły i smaki się "przegryzły" potrzeba na to co najmniej tygodnia. Doskonałe jako przystawka, dodatek do mięs, wędlin i serów, a także jako dodatek do sałatek. Nie umiem natomiast odpowiedzieć na pytanie, jak długo można je przechowywać (w lodówce), bo moje skończyły się po upływie miesiąca. Mam zamiar zrobić je powtórnie, może "wytrzymają" dłużej. Gorąco polecam tę niecodzienną marynatę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Figi słodko-kwaśne
Top
Bottom