Filet z indyka z pieczarkami i brukselką

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
Filet z indyka z pieczarkami i brukselką

Zainspirował mnie przepis na brukselkę z tofu Yotama Ottolenghi z książki Obfitość, ale zrobiłam po swojemu i taką wersję wpisuję.
Ilości składników są orientacyjne, bo niczego nie ważyłam.

4 porcje
Składniki:
ok. 500 g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę
ok. 500 g brukselki
ok. 500 g pieczarek
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1/2 papryczki chili, posiekanej w wąskie plasterki
2 łyżki oleju
sól, szczypta cukru do gotowania brukselki
1 łyżka czarnego sezamu
natka pietruszki lub kolendry do posypania dania

marynata do mięsa:
2 łyżki słodkiego sosu chili lub podobnego sosu z imbirem i czosnkiem
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżki octu ryżowego

ugotowany ryż basmati lub jaśminowy do podania

Wykonanie:
Wymieszać składniki marynaty, włożyć do niej mięso.
Oczyścić brukselkę z wierzchnich liści, przepołowić, obgotować 4 minuty w osolonym i lekko ocukrzonym wrzątku, odcedzić.
Usmażyć mięso, przełożyć do miski.
Oczyszczone pieczarki usmażyć z cebulą i papryczką chili, dodać mięso, brukselkę i ziarna sezamu, krótko podsmażyć do połączenia smaków. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

Podać z ryżem basmati lub jaśminowym.
 
Ostatnia edycja:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dziekuje. Wyglada swietnie - w sobote zapoluje na indyka
icon_wink.gif
Dam znac.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,622
113
Ja miałam w domu indyka, ale myślę, że filet z kurczaka byłby równie dobry.
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Wyciągam, bo dzisiaj będzie na obiad. Robię od czasu do czasu, a nigdy się tu nie wpisałam :) Bardzo smaczne danie!