- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Ten przepis wpadł mi od razu w oko w książce Jamie’go Olivera „Każdy może gotować”.
Jest to pomysł na ekspresowy, bardzo smaczny obiad i podanie ryby w nieco inny sposób.
Składniki:
* 400g filetu z pstrąga ze skórą
* 2 łyżeczki musztardy – ja dałam francuską, w oryginale jest dijon
* 2 garście płatków owsianych
* oliwa
* sól, pieprz
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na dwie części i przyprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć filety.
Do płatków owsianych dodać trochę oliwy, zamieszać.
Każdy filet posmarować łyżeczką musztardy a następnie nałożyć płatki owsiane o docisnąć mocno dłonią.
Z wierzchu polać oliwą.
Piec w piekarniku na najwyższym poziomie przy włączonym grillu przez ok. 10-15 minut, aż płatki się trochę przyrumienią.
W środku ryba pozostanie miękka i wilgotna.
Jest to pomysł na ekspresowy, bardzo smaczny obiad i podanie ryby w nieco inny sposób.

Składniki:
* 400g filetu z pstrąga ze skórą
* 2 łyżeczki musztardy – ja dałam francuską, w oryginale jest dijon
* 2 garście płatków owsianych
* oliwa
* sól, pieprz
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na dwie części i przyprawić solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć filety.
Do płatków owsianych dodać trochę oliwy, zamieszać.

Każdy filet posmarować łyżeczką musztardy a następnie nałożyć płatki owsiane o docisnąć mocno dłonią.
Z wierzchu polać oliwą.

Piec w piekarniku na najwyższym poziomie przy włączonym grillu przez ok. 10-15 minut, aż płatki się trochę przyrumienią.
W środku ryba pozostanie miękka i wilgotna.
Ostatnią edycję dokonał moderator: