Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Filet z sandacza w sosie makowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1076229" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Filet z sandacza w sosie makowym</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - &quot;Kuchnia francuska. Najlepsze dania&quot; Przekład z niem. J. Smolińska Świat Książki 1999</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong>Ryba:</strong></p><p>4 filety z sandacza, po ok. 200 g każdy</p><p>sok z 1 cytryny</p><p>sól, świeżo zmielony biały pieprz</p><p>250 g mąki *</p><p>50 g masła</p><p></p><p><strong>Sos:</strong></p><p>125 ml białego wina</p><p>3 żółtka</p><p>2 łyżki zmielonego maku</p><p>200 g masła</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Opłukane filety osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle na złotobrązowy kolor (ok. 10 minut). Trzymać w cieple.</p><p>Z wina odlać 2 łyżki na sos. Resztę zagotować, polać nim mak, zostawić do napęcznienia.</p><p>Roztopić masło. Do żółtek dodać 2 łyżki wina i ubić w kąpieli wodnej na puszystą masę.</p><p>Dodać do niej cienkim strumieniem stopione masło, cały czas ubijając, aż powstanie zawiesisty sos.</p><p>Dodać sok z cytryny. Zdjąc z ognia, dodać napęczniały mak, doprawić do smaku solą i pieprzem.</p><p>Podać do filetów z sandacza. </p><p></p><p>Pasującym dodatkiem są ziemniaki posypane posiekaną natką pietruszki i sałata.</p><p>Napój - alzackie białe wino wytrawne, np. Riesling.</p><p></p><p></p><p>* myślę, że to błąd - wystarczy dużo mniej</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Dla naszej trójki sos robiłam z ok. 2/3 porcji.</p><p>Maku nie mieliłam, tylko utłukłam w moździerzu.</p><p>Z braku sandacza wykorzystałam tym razem poczciwego mintaja czy morszczuka, ale i tak danie wyszło pyszne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1076229, member: 1024"] [B]Filet z sandacza w sosie makowym[/B] Źródło przepisu - "Kuchnia francuska. Najlepsze dania" Przekład z niem. J. Smolińska Świat Książki 1999 [B]Składniki:[/B] [B]Ryba:[/B] 4 filety z sandacza, po ok. 200 g każdy sok z 1 cytryny sól, świeżo zmielony biały pieprz 250 g mąki * 50 g masła [B]Sos:[/B] 125 ml białego wina 3 żółtka 2 łyżki zmielonego maku 200 g masła sok z 1/2 cytryny [B]Wykonanie:[/B] Opłukane filety osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle na złotobrązowy kolor (ok. 10 minut). Trzymać w cieple. Z wina odlać 2 łyżki na sos. Resztę zagotować, polać nim mak, zostawić do napęcznienia. Roztopić masło. Do żółtek dodać 2 łyżki wina i ubić w kąpieli wodnej na puszystą masę. Dodać do niej cienkim strumieniem stopione masło, cały czas ubijając, aż powstanie zawiesisty sos. Dodać sok z cytryny. Zdjąc z ognia, dodać napęczniały mak, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podać do filetów z sandacza. Pasującym dodatkiem są ziemniaki posypane posiekaną natką pietruszki i sałata. Napój - alzackie białe wino wytrawne, np. Riesling. * myślę, że to błąd - wystarczy dużo mniej Moje uwagi: Dla naszej trójki sos robiłam z ok. 2/3 porcji. Maku nie mieliłam, tylko utłukłam w moździerzu. Z braku sandacza wykorzystałam tym razem poczciwego mintaja czy morszczuka, ale i tak danie wyszło pyszne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Filet z sandacza w sosie makowym*
Top
Bottom