Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Filety piccata inaczej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 885671" data-attributes="member: 2354"><p>Filety piccata inaczej, szef Ina Garten - Bosonoga kontessa.</p><p>2 polowki piersi kurczaka bez skory i kosci</p><p>morska lub koszer sol, swiezo mielony pieprz</p><p>1/2 szklanki maki</p><p>1 duze jajko, pol lyzki wody</p><p>1/2 szklanki maki</p><p>3/4 szklanki gotowej bulki tartej z przyprawami</p><p>oliwa extra virgin</p><p>3 lyzki masla w pokojowej temp.</p><p>1/3 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryn (2 cytryny) polowek nie wyrzucac</p><p>1/2 szklanki wytrawnego bialego wina (tylko to samo jakie sie pije)</p><p>4 platerki cytryny, siekana natka pietruszki</p><p>Wykonanie</p><p>Rozgrzac piekarnik na 200 C. Blaszke wylozyc pergaminem. Kazda polowke piersi polozyc miedzy pergaminem albo folia i pobijac lekko walkiem do uzyskania filetow grubosci 1 cm.</p><p>1/2 lyzeczki soli i 1/4 lyzeczki pieprzu wymieszac z maka na wiekszym talerzu. Na drugim talerzu rozbic jajko i roztrzepac z 1/2 lyzki wody. Na trzecim talerzu wsypac bulke tarta. Kazdy filet otoczyc maka z obu stron, strzasajac nadmiar, zanurzyc obustronnie w jajku i nastepnie w bulce tartej. Taka przyprawiona bulka b. ladnie wyglada po usmazeniu, ale mozna do zwyklej bulki dodac siekana pietruszke.</p><p>Rozgrzac lyzke oliwy na nierdzewnej patelni na srednim ogniu. Ulozyc (po jednym) filety i smazyc po 2 min. z kazdej strony. Usmazone filety ulozyc na blaszce z papierem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 5-10 min. do uzyskania lekko brazowego koloru.</p><p>Patelnie po smazeniu wytrzec papierem kuchennym. Na srednim ogniu stopic 1 lyzke masla, dodac sok z cytryn, wino i wlozyc polowki wycisnietych cytryn ( cytryny przed krojeniem trzeba dobrze umyc pod goraca woda).</p><p>Dodac pol lyzeczki soli i 1/4 lyzeczki pieprzu. Gotowac na wiekszym ogniu do zredukowania sosu o polowe, ok. 2 min.</p><p>Zdjac patelnie z ognia, dodac 2 lyzki masla i wymieszac do roztopienia. Polowki cytryn odrzucic. Ulozyc po 1 filecie na talerzach, polac sosem i polozyc po 2 plasterki cytryny na kazdym filecie. Podawac z ziemniakami pure i pieczona cebula. </p><p>Pieczona cebula:</p><p>2 czerwone cebule i jedna zolta</p><p>2 lyzki swiezo wycisnietego soku z cytryny</p><p>1 lyzka musztardy Dijon </p><p>1 lyzeczka siekanego czosnku</p><p>1/2 lyzki siekanego swiezego tymianku</p><p>3/4 lyzeczki koszer soli i 1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu</p><p>1/4 szklanki oliwy extra virgin</p><p>siekana natka</p><p>Nagrzac piekarnik do 200 C. Odciac ogonki z cebul i korzenie tak, aby cebule byly w calosci. Obrac i przekroic cebule pionowo na 4-6 czesci tak, aby czastki sie razem trzymaly. Odlozyc.</p><p>Sok z cytryny, musztarde, czosnek, tymianek, sol i pieprz wlozyc do wiekszej miski i mieszajac trzepaczka wlewac oliwe cienkim strumieniem. Wlozyc czastki cebul i dobrze wymieszac. Dziurkowana lyzka wyjmowac cebule i ulozyc je na blaszce. Winegret zachowac. Zapiekac cebule w nagrzanym piekarniku 30-45 min. 2 razy przegarniajac w czasie pieczenia.</p><p>Cebule po upieczeniu nakladac z blaszki na talerze polewajac winegretem, doprawic do smaku jesli trzeba, podawac w pokojowej temperaturze ( cebule trzeba upiec przed filetami) do filetow piccata i ziemniakow pure oraz posypac natka.</p><p>Dania sama wyprobowalam, sa znakomite, cebule zapiekalam tez inaczej, sa b. smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 885671, member: 2354"] Filety piccata inaczej, szef Ina Garten - Bosonoga kontessa. 2 polowki piersi kurczaka bez skory i kosci morska lub koszer sol, swiezo mielony pieprz 1/2 szklanki maki 1 duze jajko, pol lyzki wody 1/2 szklanki maki 3/4 szklanki gotowej bulki tartej z przyprawami oliwa extra virgin 3 lyzki masla w pokojowej temp. 1/3 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryn (2 cytryny) polowek nie wyrzucac 1/2 szklanki wytrawnego bialego wina (tylko to samo jakie sie pije) 4 platerki cytryny, siekana natka pietruszki Wykonanie Rozgrzac piekarnik na 200 C. Blaszke wylozyc pergaminem. Kazda polowke piersi polozyc miedzy pergaminem albo folia i pobijac lekko walkiem do uzyskania filetow grubosci 1 cm. 1/2 lyzeczki soli i 1/4 lyzeczki pieprzu wymieszac z maka na wiekszym talerzu. Na drugim talerzu rozbic jajko i roztrzepac z 1/2 lyzki wody. Na trzecim talerzu wsypac bulke tarta. Kazdy filet otoczyc maka z obu stron, strzasajac nadmiar, zanurzyc obustronnie w jajku i nastepnie w bulce tartej. Taka przyprawiona bulka b. ladnie wyglada po usmazeniu, ale mozna do zwyklej bulki dodac siekana pietruszke. Rozgrzac lyzke oliwy na nierdzewnej patelni na srednim ogniu. Ulozyc (po jednym) filety i smazyc po 2 min. z kazdej strony. Usmazone filety ulozyc na blaszce z papierem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 5-10 min. do uzyskania lekko brazowego koloru. Patelnie po smazeniu wytrzec papierem kuchennym. Na srednim ogniu stopic 1 lyzke masla, dodac sok z cytryn, wino i wlozyc polowki wycisnietych cytryn ( cytryny przed krojeniem trzeba dobrze umyc pod goraca woda). Dodac pol lyzeczki soli i 1/4 lyzeczki pieprzu. Gotowac na wiekszym ogniu do zredukowania sosu o polowe, ok. 2 min. Zdjac patelnie z ognia, dodac 2 lyzki masla i wymieszac do roztopienia. Polowki cytryn odrzucic. Ulozyc po 1 filecie na talerzach, polac sosem i polozyc po 2 plasterki cytryny na kazdym filecie. Podawac z ziemniakami pure i pieczona cebula. Pieczona cebula: 2 czerwone cebule i jedna zolta 2 lyzki swiezo wycisnietego soku z cytryny 1 lyzka musztardy Dijon 1 lyzeczka siekanego czosnku 1/2 lyzki siekanego swiezego tymianku 3/4 lyzeczki koszer soli i 1/4 lyzeczki swiezo mielonego pieprzu 1/4 szklanki oliwy extra virgin siekana natka Nagrzac piekarnik do 200 C. Odciac ogonki z cebul i korzenie tak, aby cebule byly w calosci. Obrac i przekroic cebule pionowo na 4-6 czesci tak, aby czastki sie razem trzymaly. Odlozyc. Sok z cytryny, musztarde, czosnek, tymianek, sol i pieprz wlozyc do wiekszej miski i mieszajac trzepaczka wlewac oliwe cienkim strumieniem. Wlozyc czastki cebul i dobrze wymieszac. Dziurkowana lyzka wyjmowac cebule i ulozyc je na blaszce. Winegret zachowac. Zapiekac cebule w nagrzanym piekarniku 30-45 min. 2 razy przegarniajac w czasie pieczenia. Cebule po upieczeniu nakladac z blaszki na talerze polewajac winegretem, doprawic do smaku jesli trzeba, podawac w pokojowej temperaturze ( cebule trzeba upiec przed filetami) do filetow piccata i ziemniakow pure oraz posypac natka. Dania sama wyprobowalam, sa znakomite, cebule zapiekalam tez inaczej, sa b. smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Filety piccata inaczej
Top
Bottom