filety Piccata

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Filety piccata
Filety z kurczaka smazone (Chicken Piccata) autor - szef Giada de Laurentiis
2 polowki piersi bez skory i kosci
sol (najlepiej morska) i swiezo mielony pieprz
maka (pol szklanki)
6 lyzek niesolonego masla
5 lyzek extra virgin oliwy
1/3 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
1/2 szklanki rosolu kurczaka z puszki, lekko solonego
garsc kaparow ze sloika wyplukanych pod biezaca woda
natka pietruszki posiekana
Wykonanie
polowki piersi przekroic poziomo otrzymujac 4 filety, przyprawic sola i pieprzem a obu stron. Patelnie, najlepiej nierdzewna postawic na srednim ogniu, wlac 3 lyzki oliwy i dodac 2 lyzki masla. Kiedy tylko maslo sie rozpusci wlozyc 2 filety i zrumienic po 3 minuty z kazdej strony. Wyjac filety na talerz, dolac 2 lyzki oliwy i 2 lyzki masla do patelni i gdy maslo sie roztopi - zrumienic tak samo pozostale filety. Wyjac na talerz.
Polaczyc rosol z sokiem z cytryny i oplukanymi kaparami, wlac do patelni, luzujac lopatka czastki ze smazenia (dodaja smak). Wlozyc wszystkie filety i dusic na malym ogniu 5 min. w celu zageszczenia sosu. Wyjac filety, dodac do sosu pozostale 2 lyzki masla szybko miksujac do rozpuszczenia. Filety rozlozyc na taleze i polac sosem z patelni, posypac siekana natka.
Przepis wyprobowany.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy