Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Filety z dorsza*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 776098" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Przepis, nieco zmodyfikowany, zaczerpnęłam z miesięcznika &quot;Ty i Ja</span>&quot; w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry. </p><p></p><p><strong>Składniki dla 4 osób</strong></p><p>80 dkg dorsza (ja brałam białą, grubą, mięsistą pangę, po dużej porcji na osobę)</p><p>szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina</p><p>3 średnie cebule</p><p>3 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>sok z cytryny</p><p>trochę cukru</p><p>masło do smażenia</p><p>sól</p><p>ew. łyżka śmietany (22%)</p><p></p><p>W oryginalnym przepisie autorzy nie każą (jeśli są mrożone) rozmrażać filetów. Ja nie znoszę wody, która z nich wypływa podczas duszenia, więc filety rozmrażam, suszę papierowym ręcznikiem i dopiero wtedy nacieram lub kropię sokiem z cytryny i oprószam solą. Tak przygotowane mają poleżeć w lodówce 30 minut. Po tym czasie filety układamy w rondlu (takim, który można będzie póżniej włożyć do nagrzanego piekarnika ), zalewamy winem i przez 10 minut dusimy na małym ogniu. W tym czasie obieramy cebule, kroimy na cienkie talarki i przyrumieniamy na maśle. Gdy cebule nabiorą złotego koloru, dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Z filetów zlewamy wino i łączymy je z kompozycją cebulowo - pomidorową, dodając, po spróbowaniu, ewntualnie soku cytrynowego, soli i na pewno trochę cukru, ale raczej oszczędnie, żeby dania nie zepsuć. Sosem tym, który możemy (ale nie jest to konieczne) podprawić łyżką śmietany, zalewamy w rondlu filety i rondel wsuwamy na 10 - 15 minut do gorącego (200st.) piekarnika. Oddzielnie podamy ziemniaki z wody, polane masłem i posypane posiekana natką pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 776098, member: 10341"] [SIZE=10]Przepis, nieco zmodyfikowany, zaczerpnęłam z miesięcznika "Ty i Ja[/SIZE]" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry. [B]Składniki dla 4 osób[/B] 80 dkg dorsza (ja brałam białą, grubą, mięsistą pangę, po dużej porcji na osobę) szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 3 średnie cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny trochę cukru masło do smażenia sól ew. łyżka śmietany (22%) W oryginalnym przepisie autorzy nie każą (jeśli są mrożone) rozmrażać filetów. Ja nie znoszę wody, która z nich wypływa podczas duszenia, więc filety rozmrażam, suszę papierowym ręcznikiem i dopiero wtedy nacieram lub kropię sokiem z cytryny i oprószam solą. Tak przygotowane mają poleżeć w lodówce 30 minut. Po tym czasie filety układamy w rondlu (takim, który można będzie póżniej włożyć do nagrzanego piekarnika ), zalewamy winem i przez 10 minut dusimy na małym ogniu. W tym czasie obieramy cebule, kroimy na cienkie talarki i przyrumieniamy na maśle. Gdy cebule nabiorą złotego koloru, dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Z filetów zlewamy wino i łączymy je z kompozycją cebulowo - pomidorową, dodając, po spróbowaniu, ewntualnie soku cytrynowego, soli i na pewno trochę cukru, ale raczej oszczędnie, żeby dania nie zepsuć. Sosem tym, który możemy (ale nie jest to konieczne) podprawić łyżką śmietany, zalewamy w rondlu filety i rondel wsuwamy na 10 - 15 minut do gorącego (200st.) piekarnika. Oddzielnie podamy ziemniaki z wody, polane masłem i posypane posiekana natką pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Filety z dorsza*
Bottom