Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Filety z indyka z karczochami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 119798" data-attributes="member: 49"><p><strong>Filety z indyka z karczochami </strong> </p><p></p><p>8 małych karczochów (ewentualnie z puszki),</p><p>4 łyżki oleju,</p><p>1 cytryna,</p><p>3/8 l wytrawnego białego wina,</p><p>4 liście laurowe,</p><p>sól, pieprz,</p><p>4 filety z indyka (po ok. 125 g),</p><p>1 łyżka mąki </p><p></p><p>Karczochy opłukać, po usunięciu zdrewniałej nasady łodygi i czubków liści przepołowić. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć na nim karczochy, dodać pokrojoną na małe kawałki połowę cytryny i wlać wino. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać l liść laurowy. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Filety z indyka opłukać, osuszyć, oprószyć, solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Z pozostałej połówki cytryny wycisnąć sok. Rozgrzać pozostałą porcję oleju i smażyć na nim mięso z dodatkiem 3 liści laurowych, z każdej strony po 3 minuty. Następnie polać sokiem z cytryny. Na talerzach ułożyć porcje mięsa, obok porcje karczochów. Danie podawać cieple.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 119798, member: 49"] [B]Filety z indyka z karczochami [/B] 8 małych karczochów (ewentualnie z puszki), 4 łyżki oleju, 1 cytryna, 3/8 l wytrawnego białego wina, 4 liście laurowe, sól, pieprz, 4 filety z indyka (po ok. 125 g), 1 łyżka mąki Karczochy opłukać, po usunięciu zdrewniałej nasady łodygi i czubków liści przepołowić. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć na nim karczochy, dodać pokrojoną na małe kawałki połowę cytryny i wlać wino. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać l liść laurowy. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Filety z indyka opłukać, osuszyć, oprószyć, solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Z pozostałej połówki cytryny wycisnąć sok. Rozgrzać pozostałą porcję oleju i smażyć na nim mięso z dodatkiem 3 liści laurowych, z każdej strony po 3 minuty. Następnie polać sokiem z cytryny. Na talerzach ułożyć porcje mięsa, obok porcje karczochów. Danie podawać cieple. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Filety z indyka z karczochami
Top
Bottom