Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Filety z karmazyna*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1011393" data-attributes="member: 10341"><p>Karmazyna nie jadłam od bardzo dawna, ale w miesięczniku Sól i Pieprz trafiłam na dość ciekawy przepis i postanowiłam spróbować. Podaję proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 cytryny</p><p>4 filety z karmazyna ( po ok. 20 dkg każdy)</p><p>20 dkg pomidorków koktajlowych</p><p>2 gałązki koperku</p><p>2 gałązki rozmarynu</p><p>4 łyżki kaparów</p><p>1 łyżka oleju</p><p>20 dkg śmietany (brałam 22 %)</p><p>2 łyżki musztardy (wzięłam diżońską łagodną, raczej płaskie łyżki )</p><p>10 dkg pora (biała część)</p><p>3 łyżki masła</p><p>sól, pieprz</p><p>50 dkg ziemniaków</p><p>75 ml mleka</p><p>gałka muszkatołowa (wzięlam szczyptę)</p><p></p><p>Cytryny sparzyć i osuszyć. Jedną przekroić i z połowy wycisnąć sok. Pozostałe pokroić w plastry, usuwając pestki. Będzie nam potrzebne 8 plastrów. Filety z karmazyna umyć, osuszyć i skropić wyciśniętym sokiem z cytryny.</p><p>Pomidorki umyć, osączyć i przekroić na pół. Koperek i rozmaryn umyć i osuszyć. Z rozmarynu oberwać igły, koperek posiekać ( 1 łyżkę zieleniny odłożyć) i poddusić z kaparami na rozgrzanym oleju. Wlać śmietanę, dodać musztardę i pomidory, wymieszać. Dusić kilka minut. Włożyć filety, na każdym położyć 2 plastry cytryny i posypać łyżką pozostałej zieleniny. Dusić na małym ogniu 7 minut. Ja dusiłam 10 minut, bo się bałam, żeby ryba nie była surowa. </p><p>Por myjemy, suszymy i kroimy w cienkie krążki. Dusimy je w łyżce masła ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Obrane ziemniaki gotujemy ok. 25 minut w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy, odparowujemy i przepuszczamy przez praskę. Mleko podgrzewamy z resztą masła, wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Purée doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładamy uduszone pory i znów dokładnie mieszamy. </p><p>Purée rozkładamy na talerzach lub półmisku, na purée układamy filety z cytrynami i polewamy sosem kaparowym z pomidorkami.</p><p>Więcej pisania niż pracy, a potrawa bardzo smaczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1011393, member: 10341"] Karmazyna nie jadłam od bardzo dawna, ale w miesięczniku Sól i Pieprz trafiłam na dość ciekawy przepis i postanowiłam spróbować. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]2 cytryny 4 filety z karmazyna ( po ok. 20 dkg każdy) 20 dkg pomidorków koktajlowych 2 gałązki koperku 2 gałązki rozmarynu 4 łyżki kaparów 1 łyżka oleju 20 dkg śmietany (brałam 22 %) 2 łyżki musztardy (wzięłam diżońską łagodną, raczej płaskie łyżki ) 10 dkg pora (biała część) 3 łyżki masła sól, pieprz 50 dkg ziemniaków 75 ml mleka gałka muszkatołowa (wzięlam szczyptę) Cytryny sparzyć i osuszyć. Jedną przekroić i z połowy wycisnąć sok. Pozostałe pokroić w plastry, usuwając pestki. Będzie nam potrzebne 8 plastrów. Filety z karmazyna umyć, osuszyć i skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Pomidorki umyć, osączyć i przekroić na pół. Koperek i rozmaryn umyć i osuszyć. Z rozmarynu oberwać igły, koperek posiekać ( 1 łyżkę zieleniny odłożyć) i poddusić z kaparami na rozgrzanym oleju. Wlać śmietanę, dodać musztardę i pomidory, wymieszać. Dusić kilka minut. Włożyć filety, na każdym położyć 2 plastry cytryny i posypać łyżką pozostałej zieleniny. Dusić na małym ogniu 7 minut. Ja dusiłam 10 minut, bo się bałam, żeby ryba nie była surowa. Por myjemy, suszymy i kroimy w cienkie krążki. Dusimy je w łyżce masła ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Obrane ziemniaki gotujemy ok. 25 minut w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy, odparowujemy i przepuszczamy przez praskę. Mleko podgrzewamy z resztą masła, wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Purée doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładamy uduszone pory i znów dokładnie mieszamy. Purée rozkładamy na talerzach lub półmisku, na purée układamy filety z cytrynami i polewamy sosem kaparowym z pomidorkami. Więcej pisania niż pracy, a potrawa bardzo smaczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Filety z karmazyna*
Bottom