- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Filety z kurczaka po włosku (4 porcje)
* 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 140-150g)
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka z proszku, zioła
* 3 łyżki oliwy
Sos pomidorowy
* 3 łyżki oliwy
* 1 duża cebula, drobno posiekana
* 2 przeciśnięte ząbki czosnku
* 1 puszka pomidorów bez skóry w sosie własnym (ok. 400g), bez cukru
* 100 ml czerwonego wytrawnego wina
* zioła, pół małej posiekanej papryczki chilli lub pół łyżeczki chilli w proszku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ponadto
* 4 plastry mozzarelli z zalewy
* oliwki do przybrania
Filety umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce, w tym czasie przygotować sos.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3-4 minut, do lekkiego zezłocenia. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem z puszki oraz wino i dusić ok. 10 minut, do zgęstnienia sosu. Przyprawić ziołami, solą, pieprzem oraz chilli.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na każdy filet nałożyć po łyżce sosu pomidorowego (tak żeby wykorzystać połowę sosu).
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie na każdy filet położyć po plastrze mozzarelli i wstawić do piekarnika na 2 minuty, aby ser się roztopił.
Na wygrzane talerze nałożyć resztę gorącego sosu pomidorowego, ułożyć filety i przybrać oliwkami.
Można podawać z frytkami lub ryżem.
* 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 140-150g)
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka z proszku, zioła
* 3 łyżki oliwy
Sos pomidorowy
* 3 łyżki oliwy
* 1 duża cebula, drobno posiekana
* 2 przeciśnięte ząbki czosnku
* 1 puszka pomidorów bez skóry w sosie własnym (ok. 400g), bez cukru
* 100 ml czerwonego wytrawnego wina
* zioła, pół małej posiekanej papryczki chilli lub pół łyżeczki chilli w proszku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ponadto
* 4 plastry mozzarelli z zalewy
* oliwki do przybrania
Filety umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce, w tym czasie przygotować sos.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3-4 minut, do lekkiego zezłocenia. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem z puszki oraz wino i dusić ok. 10 minut, do zgęstnienia sosu. Przyprawić ziołami, solą, pieprzem oraz chilli.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na każdy filet nałożyć po łyżce sosu pomidorowego (tak żeby wykorzystać połowę sosu).
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie na każdy filet położyć po plastrze mozzarelli i wstawić do piekarnika na 2 minuty, aby ser się roztopił.
Na wygrzane talerze nałożyć resztę gorącego sosu pomidorowego, ułożyć filety i przybrać oliwkami.
Można podawać z frytkami lub ryżem.