FIlety z kurczaka po włosku

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Filety z kurczaka po włosku (4 porcje)
* 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 140-150g)
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka z proszku, zioła
* 3 łyżki oliwy

Sos pomidorowy
* 3 łyżki oliwy
* 1 duża cebula, drobno posiekana
* 2 przeciśnięte ząbki czosnku
* 1 puszka pomidorów bez skóry w sosie własnym (ok. 400g), bez cukru
* 100 ml czerwonego wytrawnego wina
* zioła, pół małej posiekanej papryczki chilli lub pół łyżeczki chilli w proszku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Ponadto
* 4 plastry mozzarelli z zalewy
* oliwki do przybrania

Filety umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce, w tym czasie przygotować sos.
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3-4 minut, do lekkiego zezłocenia. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem z puszki oraz wino i dusić ok. 10 minut, do zgęstnienia sosu. Przyprawić ziołami, solą, pieprzem oraz chilli.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na każdy filet nałożyć po łyżce sosu pomidorowego (tak żeby wykorzystać połowę sosu).
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie na każdy filet położyć po plastrze mozzarelli i wstawić do piekarnika na 2 minuty, aby ser się roztopił.
Na wygrzane talerze nałożyć resztę gorącego sosu pomidorowego, ułożyć filety i przybrać oliwkami.
Można podawać z frytkami lub ryżem.
 

Załączniki

  • S8000448_3.jpg
    S8000448_3.jpg
    66.5 KB · Wyświetleń: 0
  • S8000450_3.jpg
    S8000450_3.jpg
    47.9 KB · Wyświetleń: 0

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Zamierzam zrobic to danko w piatek. Mam jedno pytanie: jakie konkretnie ziola dajemy do sosu, a jakie do kurczaka? Nie mam bladego pojecia, a nie chce dodawac gotowych mieszanek ...
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Bellefleur @ 1 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=869524Zamierzam zrobic to danko w piatek. Mam jedno pytanie: jakie konkretnie ziola dajemy do sosu, a jakie do kurczaka? Nie mam bladego pojecia, a nie chce dodawac gotowych mieszanek ...
Zazwyczaj daję suszoną bazylię, oregano. Można dodać odrobinę majeranku, jeśli lubisz.
Ziół ok. 1 łyżki, zarówno do sosu, jak i do mięsa
icon_smile.gif


Smacznego
daumen.gif
 

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Bardzo dziekuje Agatko za blyskawiczna odpowiedz!
blume.gif
Myslalam o bazylii i oregano, ale wolalam sie upewnic u autorki przepisu, zeby nic nie sknocic. Hmmm, moze nawet sprobuje z tym majerankiem ... W piatek mam gosci, mam nadzieje, ze bedzie im smakowac. Zdam relacje!
wink.gif
 

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Zrobilam dzisiaj kurczaczka dla milych gosci... Byl tak pyszny, ze nie zdazylam zrobic fotek!
lecker.gif
Sosik to niebo w gebie, leciutko ostry z nuta czosnku i ziol prowansalskich ... a pod pierzynka z sosiku ukrylam krazki czarnych oliwek. Do tego polecam brazowy ryz. Przepis wchodzi na dobre do mojego reprtuaru!
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy