Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
FIlety z kurczaka po włosku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 823958" data-attributes="member: 12156"><p>Filety z kurczaka po włosku (4 porcje)</p><p>* 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 140-150g)</p><p>* sól, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka z proszku, zioła</p><p>* 3 łyżki oliwy</p><p></p><p>Sos pomidorowy</p><p>* 3 łyżki oliwy</p><p>* 1 duża cebula, drobno posiekana</p><p>* 2 przeciśnięte ząbki czosnku</p><p>* 1 puszka pomidorów bez skóry w sosie własnym (ok. 400g), bez cukru</p><p>* 100 ml czerwonego wytrawnego wina</p><p>* zioła, pół małej posiekanej papryczki chilli lub pół łyżeczki chilli w proszku</p><p>* sól i świeżo zmielony czarny pieprz</p><p></p><p>Ponadto</p><p>* 4 plastry mozzarelli z zalewy</p><p>* oliwki do przybrania</p><p></p><p>Filety umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce, w tym czasie przygotować sos.</p><p>W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3-4 minut, do lekkiego zezłocenia. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem z puszki oraz wino i dusić ok. 10 minut, do zgęstnienia sosu. Przyprawić ziołami, solą, pieprzem oraz chilli.</p><p>Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na każdy filet nałożyć po łyżce sosu pomidorowego (tak żeby wykorzystać połowę sosu).</p><p>Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie na każdy filet położyć po plastrze mozzarelli i wstawić do piekarnika na 2 minuty, aby ser się roztopił.</p><p>Na wygrzane talerze nałożyć resztę gorącego sosu pomidorowego, ułożyć filety i przybrać oliwkami.</p><p>Można podawać z frytkami lub ryżem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 823958, member: 12156"] Filety z kurczaka po włosku (4 porcje) * 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 140-150g) * sól, świeżo zmielony czarny pieprz, papryka z proszku, zioła * 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy * 3 łyżki oliwy * 1 duża cebula, drobno posiekana * 2 przeciśnięte ząbki czosnku * 1 puszka pomidorów bez skóry w sosie własnym (ok. 400g), bez cukru * 100 ml czerwonego wytrawnego wina * zioła, pół małej posiekanej papryczki chilli lub pół łyżeczki chilli w proszku * sól i świeżo zmielony czarny pieprz Ponadto * 4 plastry mozzarelli z zalewy * oliwki do przybrania Filety umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce, w tym czasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 3-4 minut, do lekkiego zezłocenia. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem z puszki oraz wino i dusić ok. 10 minut, do zgęstnienia sosu. Przyprawić ziołami, solą, pieprzem oraz chilli. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć filety po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na każdy filet nałożyć po łyżce sosu pomidorowego (tak żeby wykorzystać połowę sosu). Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, następnie na każdy filet położyć po plastrze mozzarelli i wstawić do piekarnika na 2 minuty, aby ser się roztopił. Na wygrzane talerze nałożyć resztę gorącego sosu pomidorowego, ułożyć filety i przybrać oliwkami. Można podawać z frytkami lub ryżem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
FIlety z kurczaka po włosku
Top
Bottom