Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Filety z kurczaka w cieście francuskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1500748" data-attributes="member: 10341"><p>Nie bardzo wiedziałam, gdzie wstawić to danie, w końcu zdecydowałam się na małe danka z powodu połączenia ciasta z mięsem. U mnie dzisiaj ma się odbyć &quot;babskie spotkanie&quot; i już od wczoraj, niektóre z koleżanek dowożą różne produkty, jak np. filety z piersi kurczaka, których ja nie jadam itd. Wszyscy są zadowoleni, a ja po przerzuceniu połowy biblioteki triumfalnie wyciągnęłam <em>Ucztowanie w karnawale</em>, co wszystkich powinno zadowolić. Broszurka ta pochodzi z <em>Poradnika Domowego</em> i zapowiada się całkiem ciekawie. Nie umiem powiedzieć dla ilu osób będą te filety, ponieważ podana będzie jeszcze <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38462&view=findpost&p=1496797" target="_blank">francuska zupa groszkowa</a>, a przepyszny deser jest w pobliskiej cukierni &quot;Truskawka&quot;. Ale przejdżmy do dania głównego:</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 2 piersi kurczaka (około 40 dkg - ja miałam tackę prawie 50 dkg)</p><p>- 10 dkg czarnych oliwek bez pestek</p><p>- 2 czerwone papryki</p><p>- 1 - 2 łyżki startego parmezanu</p><p>- kilkanaście świeżych liści bazylii (w doniczkach w supermarkecie, albo suszonej do smaku i zapachu)</p><p>- 50 dkg mrożonego ciasta francuskiego (ja wybieram na maśle)</p><p>- jajko</p><p>- łyżeczka przyprawy do kurczaka (brałam złocistą)</p><p>- sól</p><p></p><p>Ciasto wyjmujemy z lodówki. Następnie z papryki zdejmujemy skórki. I tutaj są dwie szkoły. Albo kładziemy całe papryki do silnie nagrzanego piekarnika, czekając aż skórka sczernieje, albo (i ja tak robię) czyścimy paprykę z nasion i białych przegród, dzielimy na ćwiartki, układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową i przypiekamy skórkę w nagrzanym silnie piekarniku. Póżniej zawijamy w woreczek foliowy i po lekkim ostudzeniu, skórki pozbywamy się bez trudu. Nic nam się już wtedy nie lepi ani nie klei do palców.</p><p>Mięso kroimy w poprzeczne plasterki (około 1 cm), oprószamy przyprawą do kurczaka, solimy.</p><p>Rozmrożone ciasto rozwijamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy parmezanem. Na środku układamy warstwami połowę mięsa, połowę papryki, oliwki, posiekane liście bazylii, drugą połowę papryki i drugą połowę mięsa. Brzegi ciasta starannie zlepiamy, a wierzch smarujemy pozostałym jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Możemy podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco.</p><p></p><p>Zastanawiałam się, jak smakowałoby to danie, gdyby np. zamienić oliwki na suszone śliwki kalifornijskie. Spróbuję następnym razem.</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1500748, member: 10341"] Nie bardzo wiedziałam, gdzie wstawić to danie, w końcu zdecydowałam się na małe danka z powodu połączenia ciasta z mięsem. U mnie dzisiaj ma się odbyć "babskie spotkanie" i już od wczoraj, niektóre z koleżanek dowożą różne produkty, jak np. filety z piersi kurczaka, których ja nie jadam itd. Wszyscy są zadowoleni, a ja po przerzuceniu połowy biblioteki triumfalnie wyciągnęłam [I]Ucztowanie w karnawale[/I], co wszystkich powinno zadowolić. Broszurka ta pochodzi z [I]Poradnika Domowego[/I] i zapowiada się całkiem ciekawie. Nie umiem powiedzieć dla ilu osób będą te filety, ponieważ podana będzie jeszcze [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38462&view=findpost&p=1496797"]francuska zupa groszkowa[/URL], a przepyszny deser jest w pobliskiej cukierni "Truskawka". Ale przejdżmy do dania głównego: [B]Składniki [/B]- 2 piersi kurczaka (około 40 dkg - ja miałam tackę prawie 50 dkg) - 10 dkg czarnych oliwek bez pestek - 2 czerwone papryki - 1 - 2 łyżki startego parmezanu - kilkanaście świeżych liści bazylii (w doniczkach w supermarkecie, albo suszonej do smaku i zapachu) - 50 dkg mrożonego ciasta francuskiego (ja wybieram na maśle) - jajko - łyżeczka przyprawy do kurczaka (brałam złocistą) - sól Ciasto wyjmujemy z lodówki. Następnie z papryki zdejmujemy skórki. I tutaj są dwie szkoły. Albo kładziemy całe papryki do silnie nagrzanego piekarnika, czekając aż skórka sczernieje, albo (i ja tak robię) czyścimy paprykę z nasion i białych przegród, dzielimy na ćwiartki, układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową i przypiekamy skórkę w nagrzanym silnie piekarniku. Póżniej zawijamy w woreczek foliowy i po lekkim ostudzeniu, skórki pozbywamy się bez trudu. Nic nam się już wtedy nie lepi ani nie klei do palców. Mięso kroimy w poprzeczne plasterki (około 1 cm), oprószamy przyprawą do kurczaka, solimy. Rozmrożone ciasto rozwijamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy parmezanem. Na środku układamy warstwami połowę mięsa, połowę papryki, oliwki, posiekane liście bazylii, drugą połowę papryki i drugą połowę mięsa. Brzegi ciasta starannie zlepiamy, a wierzch smarujemy pozostałym jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Możemy podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Zastanawiałam się, jak smakowałoby to danie, gdyby np. zamienić oliwki na suszone śliwki kalifornijskie. Spróbuję następnym razem. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Filety z kurczaka w cieście francuskim
Top
Bottom