- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak w stylu południowoamerykańskim jest zazwyczaj smażony w głębokim oleju, więc kojarzy się z daniem wysoko kalorycznym. Poniższy przepis jest jego trochę lżejszą wersją: z użyciem piersi kurczaka oraz bez głębokiego smażenia. Dzięki moczeniu oraz marynowaniu mięso jest ogromnie delikatne i soczyste a aromatyczna panierka zapewnia intensywny smak. Nie zależy mi na usilnym "odchudzaniu" potraw, nie mam takiej potrzeby, ale pomysł z wykorzystaniem filetów bardzo mi się spodobał. Inspiracja: Foodwishes.
1 podwójna pierś kurczaka
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
2 szklanki zimnej wody
1/2 szklanki maślanki
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki sol - do smaku
pieprz cayenne do smaku
1 jajko
1. Piersi podzielić na 4 kawałki.
Sól i miód wymieszać w ziemnej wodzie. W tak przygotowanej zalewie moczyć kurczaka przez godzinę (wstawiamy naczynie do lodówki), dzięki czemu będzie soczysty.
2. Mięso przełożyć do maślanki wymieszanej z sokiem z cytryny. Marynować 15 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy panierkę, mieszając mąkę ze wszystkimi przyprawami.
4. Mięso wyjmujemy z maślanki, zgarniając z niego jej nadmiar. Do maślanki dodajemy jajko,mieszamy.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące z przyprawami, potem w maślance z jajkiem, a następnie ponownie w mące z przyprawami.
Mięso w panierce pozostawiamy na 15 minut na kratce do studzenia ciasta - kawałki mięsa nie powinny leżeć na sobie ani się stykać. Dzięki temu panierka lepiej trzyma się mięsa.
5. Mięso smażymy na patelni, na niedużej ilości rozgrzanego oleju z obu stron, na złoto.

1 podwójna pierś kurczaka
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
2 szklanki zimnej wody
1/2 szklanki maślanki
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki sol - do smaku
pieprz cayenne do smaku
1 jajko
1. Piersi podzielić na 4 kawałki.

Sól i miód wymieszać w ziemnej wodzie. W tak przygotowanej zalewie moczyć kurczaka przez godzinę (wstawiamy naczynie do lodówki), dzięki czemu będzie soczysty.
2. Mięso przełożyć do maślanki wymieszanej z sokiem z cytryny. Marynować 15 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy panierkę, mieszając mąkę ze wszystkimi przyprawami.
4. Mięso wyjmujemy z maślanki, zgarniając z niego jej nadmiar. Do maślanki dodajemy jajko,mieszamy.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące z przyprawami, potem w maślance z jajkiem, a następnie ponownie w mące z przyprawami.
Mięso w panierce pozostawiamy na 15 minut na kratce do studzenia ciasta - kawałki mięsa nie powinny leżeć na sobie ani się stykać. Dzięki temu panierka lepiej trzyma się mięsa.
5. Mięso smażymy na patelni, na niedużej ilości rozgrzanego oleju z obu stron, na złoto.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: