Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Filety z łososia i pesto z suszonych pomidorów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1738116" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo <em>Gotowanie po włosku w 20 minut.</em></p><p></p><p>Składniki na 4 porcje:</p><p>4 filety z łososia (po ok. 200g) ze skórą lub bez</p><p></p><p>pesto:</p><p>1 puszka (400 g) siekanych pomidorów</p><p>1 obrany ząbek czosnku</p><p>8 listków bazylii</p><p>50 g kaparów w zalewie, osączonych</p><p>1 łyżeczka chili w płatkach</p><p>200 g suszonych pomidorów w oleju, osączonych</p><p>1 łyżka oliwy ekstra virgin</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>1. Rozgrzej piekarnik do 190⁰C.</p><p>2. Wrzuć pomidory z puszki, czosnek, bazylię, kapary, chili w płatkach i suszone pomidory do robota kuchennego, skrop oliwą i zmiksuj na jednolitą kremową masę. Lekko posól.</p><p>3. Umieść filety z łososia na blasze do pieczenia (skórą do dołu) i nałóż na nie pikantne pesto.</p><p>4. Piecz w gorącym piekarniku przez 15 minut (moja uwaga: jeśli filety są grubsze, to lepiej sprawdzić, czy już dopieczone).</p><p>5. Wyjmij blachę z łososiem z piekarnika i odstaw na minutę.</p><p>6. Podawaj na gorąco ze zwykłym gotowanym ryżem i dużym kieliszkiem włoskiego czerwonego wina.</p><p></p><p>Moje modyfikacje:</p><p>- robiłam z połowy porcji, nie chciałam specjalnie otwierać puszki z pomidorami, a że jest sezon, to zamiast dałam obranego ze skóry i pozbawionego nasionek pomidora,</p><p>- filety doprawiłam pieprzem i odrobiną soli.</p><p></p><p>[ATTACH]111866[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1738116, member: 6990"] Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo [I]Gotowanie po włosku w 20 minut.[/I] Składniki na 4 porcje: 4 filety z łososia (po ok. 200g) ze skórą lub bez pesto: 1 puszka (400 g) siekanych pomidorów 1 obrany ząbek czosnku 8 listków bazylii 50 g kaparów w zalewie, osączonych 1 łyżeczka chili w płatkach 200 g suszonych pomidorów w oleju, osączonych 1 łyżka oliwy ekstra virgin sól do smaku 1. Rozgrzej piekarnik do 190⁰C. 2. Wrzuć pomidory z puszki, czosnek, bazylię, kapary, chili w płatkach i suszone pomidory do robota kuchennego, skrop oliwą i zmiksuj na jednolitą kremową masę. Lekko posól. 3. Umieść filety z łososia na blasze do pieczenia (skórą do dołu) i nałóż na nie pikantne pesto. 4. Piecz w gorącym piekarniku przez 15 minut (moja uwaga: jeśli filety są grubsze, to lepiej sprawdzić, czy już dopieczone). 5. Wyjmij blachę z łososiem z piekarnika i odstaw na minutę. 6. Podawaj na gorąco ze zwykłym gotowanym ryżem i dużym kieliszkiem włoskiego czerwonego wina. Moje modyfikacje: - robiłam z połowy porcji, nie chciałam specjalnie otwierać puszki z pomidorami, a że jest sezon, to zamiast dałam obranego ze skóry i pozbawionego nasionek pomidora, - filety doprawiłam pieprzem i odrobiną soli. [ATTACH]111866[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Filety z łososia i pesto z suszonych pomidorów
Top
Bottom