- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Filety z morszczuka po francusku
Przepis pochodzi z ksiażeczki Hanny Szymanderskiej "Ryby smaczne i zdrowe", ja go tylko dostosowałam do diety Dukana. W oryginale też robiłam wielokrotnie.
Składniki:
80 dag filetów z morszczuka
15 dag białego chudego sera
łyżka jogurtu naturalnego ( w oryginale - śmietany) lub twarożku homogenizowanego
ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku (często go zastępuję drobno posiekaną szalotką lub cebulą)
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
łyżka otrębów
Wykonanie:
Umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki.
Utrzeć ser z jogurtem, skórką z cytryny, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Rozsmarować cienką warstwą na filetach. Każdy filet zwinąć serem do środka, spiać wykałaczką. Ułożyć pionowo roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym odrobiną oleju, posypać z wierzchu otrębami, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 - 30 minut.
W oryginale do posypania filetów używa się bułki tartej, na którą kładzie się po kawałeczku masła.
Często do serowego nadzienia dodaję ulubione zioła - estragon, oregano, koperek czy zioła prowansalskie.
Najczęściej nie używam wykałaczek, a i tak rulony się nie rozkręcają.
Proste i bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z ksiażeczki Hanny Szymanderskiej "Ryby smaczne i zdrowe", ja go tylko dostosowałam do diety Dukana. W oryginale też robiłam wielokrotnie.
Składniki:
80 dag filetów z morszczuka
15 dag białego chudego sera
łyżka jogurtu naturalnego ( w oryginale - śmietany) lub twarożku homogenizowanego
ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku (często go zastępuję drobno posiekaną szalotką lub cebulą)
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
łyżka otrębów
Wykonanie:
Umyte i osuszone filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki.
Utrzeć ser z jogurtem, skórką z cytryny, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Rozsmarować cienką warstwą na filetach. Każdy filet zwinąć serem do środka, spiać wykałaczką. Ułożyć pionowo roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym odrobiną oleju, posypać z wierzchu otrębami, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 - 30 minut.
W oryginale do posypania filetów używa się bułki tartej, na którą kładzie się po kawałeczku masła.
Często do serowego nadzienia dodaję ulubione zioła - estragon, oregano, koperek czy zioła prowansalskie.
Najczęściej nie używam wykałaczek, a i tak rulony się nie rozkręcają.
Proste i bardzo smaczne.
Ostatnią edycję dokonał moderator: