Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
filety z soli w winie (Bogna)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 39209" data-attributes="member: 36"><p>przepis z kuchni francuskiej </p><p></p><p><u>na 4 osoby</u>: </p><p>6 filetów po ok. 200gr </p><p>25dkg pieczraek </p><p>5dkg masła </p><p>5dkg mąki </p><p>500ml białego wytrawnego wina </p><p>1 bouqet garni (czyli gałązka pietruszki, tymianku, selera, liść laurowy, pieprz i czosnek) </p><p>sól, </p><p></p><p><u>ciasto</u>: </p><p>100gr mąki </p><p>szkłąnka mleka </p><p>1 jajko </p><p>łyżeczka oleju, sól </p><p>łyzka sklarowanego masła </p><p></p><p>mleko ubić trzepaczką, dodać jajko, olej sól, wymieszać i odstawić na 15 minut. </p><p>2 filety pokroić w paski, posolić, oprószyc pieprzem, zanurzać w cieście i smażyc na masle, pieczarki obrac i usmażyc w całości na tym samym tłuszczu. Pozostałe filety posolić, popieprzyć i odstawic na 10 minut. </p><p>Do garnka wlać wino, dodac bouqet garni i zagotowac, włożyc filety i gotowac około 7 minut, wyjąć i trzymac w cieple </p><p>wywar przecedzic, odparować, łyzke maśła rozetrzec z mąką, połączyc z wywarem, wymieszac i zagotowac. Dodac pozostałe masło, ponownie zamieszac i zdjać z ognia. </p><p>gotowe filety ułozyc na półmisku, przybrac paskami ryby usmażonej w cieście i pieczarkami pieczarkami, polać sosem i podawać</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 39209, member: 36"] przepis z kuchni francuskiej [U]na 4 osoby[/U]: 6 filetów po ok. 200gr 25dkg pieczraek 5dkg masła 5dkg mąki 500ml białego wytrawnego wina 1 bouqet garni (czyli gałązka pietruszki, tymianku, selera, liść laurowy, pieprz i czosnek) sól, [U]ciasto[/U]: 100gr mąki szkłąnka mleka 1 jajko łyżeczka oleju, sól łyzka sklarowanego masła mleko ubić trzepaczką, dodać jajko, olej sól, wymieszać i odstawić na 15 minut. 2 filety pokroić w paski, posolić, oprószyc pieprzem, zanurzać w cieście i smażyc na masle, pieczarki obrac i usmażyc w całości na tym samym tłuszczu. Pozostałe filety posolić, popieprzyć i odstawic na 10 minut. Do garnka wlać wino, dodac bouqet garni i zagotowac, włożyc filety i gotowac około 7 minut, wyjąć i trzymac w cieple wywar przecedzic, odparować, łyzke maśła rozetrzec z mąką, połączyc z wywarem, wymieszac i zagotowac. Dodac pozostałe masło, ponownie zamieszac i zdjać z ognia. gotowe filety ułozyc na półmisku, przybrac paskami ryby usmażonej w cieście i pieczarkami pieczarkami, polać sosem i podawać [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
filety z soli w winie (Bogna)*
Top
Bottom