- Lis 28, 2005
- 34,041
- 6,495
- 113
Fińskie ciasto rodzynkowe
Źródło przepisu - „Kuchnia skandynawska” Teresy Cichowicz - Porada
Składniki:
3 dl mocnej kawy (1 1/5 szklanki)
3 dl rodzynek (1 1/5 szklanki)
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25 dag margaryny
2 jajka
3 dl cukru (1 1/5 szklanki)
5 1/2 dl mąki (2 1/5 szklanki)
tarta bułka do posypania
Wykonanie:
Nastawić piecyk na temperaturę 200 C.
Wymieszać w garnku kawę, rodzynki i przyprawy. Zagotować, odstawić do ostygnięcia.
Dodać sodę i rozpuszczoną margarynę.
Ubić jajka z cukrem na pianę, dodać kawę z rodzynkami i przyprawami, wsypać mąkę, dobrze wyrobić.
Wysmarować i posypać tartą bułeczką formę (2 l) i wlać do niej ciasto.
Wstawić do piecyka na około godzinę.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche.
Najlepsze jest po 3 - 4 dniach, dlatego należy upiec kilka dni przed podaniem.
Ciasto jest bardzo smaczne.
Polecam do przetestowania w czasie Tygodnia Kuchni Skandynawskiej.
Źródło przepisu - „Kuchnia skandynawska” Teresy Cichowicz - Porada
Składniki:
3 dl mocnej kawy (1 1/5 szklanki)
3 dl rodzynek (1 1/5 szklanki)
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25 dag margaryny
2 jajka
3 dl cukru (1 1/5 szklanki)
5 1/2 dl mąki (2 1/5 szklanki)
tarta bułka do posypania
Wykonanie:
Nastawić piecyk na temperaturę 200 C.
Wymieszać w garnku kawę, rodzynki i przyprawy. Zagotować, odstawić do ostygnięcia.
Dodać sodę i rozpuszczoną margarynę.
Ubić jajka z cukrem na pianę, dodać kawę z rodzynkami i przyprawami, wsypać mąkę, dobrze wyrobić.
Wysmarować i posypać tartą bułeczką formę (2 l) i wlać do niej ciasto.
Wstawić do piecyka na około godzinę.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche.
Najlepsze jest po 3 - 4 dniach, dlatego należy upiec kilka dni przed podaniem.
Ciasto jest bardzo smaczne.
Polecam do przetestowania w czasie Tygodnia Kuchni Skandynawskiej.

Ostatnią edycję dokonał moderator: