Fińskie ciasto rodzynkowe

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Fińskie ciasto rodzynkowe

Źródło przepisu - „Kuchnia skandynawska” Teresy Cichowicz - Porada

Składniki:
3 dl mocnej kawy (1 1/5 szklanki)
3 dl rodzynek (1 1/5 szklanki)
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25 dag margaryny
2 jajka
3 dl cukru (1 1/5 szklanki)
5 1/2 dl mąki (2 1/5 szklanki)
tarta bułka do posypania

Wykonanie:
Nastawić piecyk na temperaturę 200 C.
Wymieszać w garnku kawę, rodzynki i przyprawy. Zagotować, odstawić do ostygnięcia.
Dodać sodę i rozpuszczoną margarynę.
Ubić jajka z cukrem na pianę, dodać kawę z rodzynkami i przyprawami, wsypać mąkę, dobrze wyrobić.
Wysmarować i posypać tartą bułeczką formę (2 l) i wlać do niej ciasto.
Wstawić do piecyka na około godzinę.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche.

Najlepsze jest po 3 - 4 dniach, dlatego należy upiec kilka dni przed podaniem.
Ciasto jest bardzo smaczne.
Polecam do przetestowania w czasie Tygodnia Kuchni Skandynawskiej.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Nie brałam nigdy udziału w tygodniach tematycznych, ale tym razem postaram się. Ciasto bardziej mi pasuje niż ryby
icon_mrgreen.gif

Spróbujemy zatem.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Mam nadzieję, że Ci zasmakuje.
icon_smile.gif

Mnie ono trochę przypomina piernik, trochę keks.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Atino, piekłam w keksówce, tylko nie pamiętam rozmiaru (mam ich kilka).
Podejrzewam, że w typowej "trzydziestce".
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Piekłam kilka razy i nie pamiętam jaką brałam foremkę.
W przepisie jest napisane że forma ma być 2 l,więc wlewałam 2 l wody i wiedziałam w której foremce mam piec.
icon_wink.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
A ja zwykle oceniam na oko i dobieram formę do ilości ciasta.
W dawnych książkach kucharskich nigdy nie było informacji o wielkości formy i musiałam się tego sama nauczyć metodą prób i błędów.
icon_wink.gif

 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
ciasto_f.rodz..jpg

Zdjęcie ma kilka lat,dziś pewnie bym to zrobiła lepiej
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • ciasto_f.rodz..jpg
    ciasto_f.rodz..jpg
    39.9 KB · Wyświetleń: 2

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Fajnie, że je wstawiłaś - zawsze to jakiś punkt odniesienia dla wzrokowców. Dziękuję.
icon_smile.gif
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,274
2,857
113
To i ja, choć ze wstydem, wstawię. Piekłam wczoraj. W blaszce 25 cm nie zmieściło się. Resztę włożyłam w drugą malutką foremkę. Wszystko prawie zgodnie z przepisem. Jedynie margarynę zamieniłam na masło. Owszem jest smaczne, ale wygląda jak jeden wielki zakalec. Upiekłam, bo lubię i piernik i keks. Następne będą jednak u mnie pieczone oddzielnie.
icon_mrgreen.gif


Popękały jak keks
DSC02735.JPG

No i zakalcowaty środek
DSC02739.JPG

Gdyby nie zdjęcie w poście wyżej z przekrojem podobnym do mojego zakalca, nigdy swojego nie pokazałabym.
 

Załączniki

  • DSC02735.JPG
    DSC02735.JPG
    75.4 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC02739.JPG
    DSC02739.JPG
    74.8 KB · Wyświetleń: 2

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Hazo, ja na żadnym zdjęciu zakalca nie widzę...
gruebel_2.gif

Swojego dokładnie nie pamiętam (poza tym, że było smaczne), a nawet gdybym teraz je znów upiekła, to nie mam czym sfotografować....
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Wyglada pieknie i mam nadzieje ze mi sie uda niedlugo za niego zabrac
icon_smile.gif
Tylko jedno mnie zastanawia. Od 3 lat mieszkam w Finlandii i jeszcze takiego ciasta tu nie widzialam
icon_mrgreen.gif
Bede musiala rozreklamowac ;)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Atino, wyszło Ci przepiękne ciacho.

I jakiej foremki użyłaś?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy