- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

W Finlandii bardzo popularne jest spozywanie pierniczkow razem z .... plesniowym serem

Najczesciej po prostu naklada sie troche sera na gotowego pierniczka i siup do buzi

Potrzebne bedzie ciasto na pierniczki typu Ikeowskiego (twarde, niezbyt rosnace)
ser plesniowy typu lazur pokruszony
gesta smietana/ creme frache
maka (skrobia) kukurydziana - moze tez byc zwykla maka
Dokladnych ilosci nie podaje ale mniej wiecej na pol szklanki serowych okruszkow dajemy czubata lyzke smietany i lyzke maki, dokladnie mieszamy.
Ciasto pierniczkowe (na pol szklanki sera pewnie ok 200-300g) rozwalkowujemy na prostokat. Nakladamy paste z sera i zwijamy w rulon. Nastepnie odcinamy kolka okolo 1cm grubosci ilekko splaszczamy dlonia.
Pieczemy w 225C az zbrazowieja
SMACZNEGO


