- Gru 26, 2006
- 35,951
- 2,883
- 113
Przepis mam od koleżanki i korzystam z niego od wielu lat - do wrzącej wody wrzucam pozbawione skóry i tłuszczu udka (na osobę biorę 1 udko), zbieram szumowiny, solę i gotuję około 30 minut, dodaję kawałek pietruszki, selera, pora i 3-4 średnie marchewki, kilka ziaren pierzu i ziela angielskiego, kiedy mięso jest prawie miękkie wyjmuję je i warzywa również, na maśle smażę 30-40 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki , wkładam do wywaru i chwilę gotuję, pokrojone mięso i marchew wkładam do gara (można zagotować)zrobioną na maśle zasmażkę łączę z zupą, doprawiam wg.smaku - używam czerwonej papryki, pieprzu, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej
(można dać szczyptę chili, ja aktualnie nie używam).
edit: zapomniałam dodać, że ilość pieczarek, którą podałam jest na 6-8 udek.
(można dać szczyptę chili, ja aktualnie nie używam).
edit: zapomniałam dodać, że ilość pieczarek, którą podałam jest na 6-8 udek.
Ostatnią edycję dokonał moderator: