- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1,5 litra wody
3-4 podudzia kurczaka - tzw. "pałeczki" (zależnie od wielkości)
1 marchewka
1 cebula
kawałek pietruszki
2 łyżki majeranku
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki imbiru
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 mały ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżka masła
2-3 łyżki mąki
Kurczaka ugotować wraz z marchewką, pietruszka, obraną cebulą i przyprawami ( oprócz czosnku i majeranku), aż będzie miękki ( ok. 25-30 minut. )
Kurczaka wyjąć, zupę przecedzić przez sito do drugiego garnka. Marchewkę pokroić drobno i włożyć z powrotem do zupy. Mięso kurczaka odjąć od kości i drobno pokroić. Dołożyć do zupy. Dodać czosnek i majeranek, zagotować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zagęścić zupę. Ew. dosolić do smaku.
Podawać ze świeżym chlebem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: