Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Flaki wołowe po warszawsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 26387" data-attributes="member: 49"><p><strong>Flaki wołowe po warszawsku</strong></p><p></p><p>1 kg flaków wołowych </p><p>1 l rosołu</p><p>marchewka, pietruszka i por z rosołu </p><p>1 listek laurowy</p><p>1 łyżeczka majeranku </p><p>sól, pieprz, gałka muszkatołowa</p><p>1 łyżka natki </p><p>1 łyżka mąki</p><p>1 łyżeczka tłuszczu </p><p>papryka, imbir </p><p>1 łyżka startego sera</p><p></p><p>Flaki dokładnie umyć, oczyścić, wyszorować solą, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, gotować 20 min. Odcedzić, zalać zimną osoloną wodą (1,5 łyżeczki soli na 1 l wody). Gotować na wolnym ogniu przez ok. 4 godz. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w słupki. Flaki wyjąć, ostudzić, pokroić w paseczki. Włożyć do rondla, zalać rosołem, dodać listek laurowy, majeranek. Gotować ok. 10 min, przyprawić solą, pieprzem, gałką. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, dodać do flaków, zagotować. Flaki podawać gorące. Przed podaniem posypać natką. Osobno podać zmielony imbir, paprykę oraz starty ser do posypania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 26387, member: 49"] [B]Flaki wołowe po warszawsku[/B] 1 kg flaków wołowych 1 l rosołu marchewka, pietruszka i por z rosołu 1 listek laurowy 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 łyżka natki 1 łyżka mąki 1 łyżeczka tłuszczu papryka, imbir 1 łyżka startego sera Flaki dokładnie umyć, oczyścić, wyszorować solą, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, gotować 20 min. Odcedzić, zalać zimną osoloną wodą (1,5 łyżeczki soli na 1 l wody). Gotować na wolnym ogniu przez ok. 4 godz. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w słupki. Flaki wyjąć, ostudzić, pokroić w paseczki. Włożyć do rondla, zalać rosołem, dodać listek laurowy, majeranek. Gotować ok. 10 min, przyprawić solą, pieprzem, gałką. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, dodać do flaków, zagotować. Flaki podawać gorące. Przed podaniem posypać natką. Osobno podać zmielony imbir, paprykę oraz starty ser do posypania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Flaki wołowe po warszawsku*
Top
Bottom