Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Flaki z golonką i fasolą po węgiersku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1579540" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><strong><span style="color: #8B0000">Flaki z golonką i fasolą po węgiersku</span></strong></span></p><p>[ATTACH=full]92789[/ATTACH]</p><p>Na 4 l garnek:</p><p>2 kg flaków wołowych</p><p>1 golonka</p><p>1 szklanka suchej fasoli</p><p>400g-600g pomidorów bez soku</p><p>2 mięsiste czerwone papryki</p><p>3-4 zielone papryki</p><p>1 ostra papryczka</p><p>4 średnie cebule</p><p>4-5 ząbków czosnku</p><p>100 g wędzonej słoniny</p><p>pęczek zielonej pietruszki</p><p>2 łyżki czerwonej papryki</p><p>1 łyżeczka kminku</p><p>sól,pieprz,odrobina cukru do smaku</p><p></p><p>-Flaki oczyścić,kilka razy obgotować,a potem gotować z przyprawami do miękkości.Miękkie pokroić .(ja korzystałam z gotowych,krojonych)</p><p>-Golonkę ugotować,obrać mięso i pokroić tak jak flaki.</p><p>-Fasolę namoczyć,a potem ugotować do miękkości.</p><p></p><p>Słoninę pokroić w kostkę,wytopić tłuszcz,skwarki wyjąć,a na tłuszczu obsmażyć pokrojoną cebulę.</p><p>Dodać sproszkowaną paprykę,przemieszać,dać papryce przejść tłuszczem,wymieszać i dolać troszkę bulionu spod golonki.</p><p>Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli,przykryć pokrywką i dusić do miękkości.</p><p>Teraz dodajemy flaki,fasolę i mięso z golonki.</p><p>Mieszamy,pozwalamy aby wszystkie smaki i aromaty się połączyły.</p><p>Pomidory kroimy na kawałki wielkości pokrojonej wcześniej papryki,dodajemy do flaków.</p><p>Nie zapomnijmy o dodaniu do smaku ostrej papryczki.</p><p>Dorzucamy posiekany czosnek,kminek,sól,pieprz i do smaku trochę cukru.</p><p>Jak już wszystko doprawiliśmy do smaku,to na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy i zostawiamy na chwilę pod przykryciem.</p><p></p><p>Ja pod koniec gotowania dolałam jeszcze bulionu spod golonki.</p><p></p><p><span style="color: #008000"></span></p><p><span style="color: #008000">Wzorowałam się na przepisie od Sergeja Pozhara</span></p><p><a href="http://sergej-pozhar.livejournal.com/122840.html" target="_blank">http://sergej-pozhar.livejournal.com/122840.html</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1579540, member: 421"] [SIZE=12][B][COLOR=#8B0000]Flaki z golonką i fasolą po węgiersku[/COLOR][/B][/SIZE] [ATTACH=full]92789[/ATTACH] Na 4 l garnek: 2 kg flaków wołowych 1 golonka 1 szklanka suchej fasoli 400g-600g pomidorów bez soku 2 mięsiste czerwone papryki 3-4 zielone papryki 1 ostra papryczka 4 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 100 g wędzonej słoniny pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka kminku sól,pieprz,odrobina cukru do smaku -Flaki oczyścić,kilka razy obgotować,a potem gotować z przyprawami do miękkości.Miękkie pokroić .(ja korzystałam z gotowych,krojonych) -Golonkę ugotować,obrać mięso i pokroić tak jak flaki. -Fasolę namoczyć,a potem ugotować do miękkości. Słoninę pokroić w kostkę,wytopić tłuszcz,skwarki wyjąć,a na tłuszczu obsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać sproszkowaną paprykę,przemieszać,dać papryce przejść tłuszczem,wymieszać i dolać troszkę bulionu spod golonki. Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli,przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Teraz dodajemy flaki,fasolę i mięso z golonki. Mieszamy,pozwalamy aby wszystkie smaki i aromaty się połączyły. Pomidory kroimy na kawałki wielkości pokrojonej wcześniej papryki,dodajemy do flaków. Nie zapomnijmy o dodaniu do smaku ostrej papryczki. Dorzucamy posiekany czosnek,kminek,sól,pieprz i do smaku trochę cukru. Jak już wszystko doprawiliśmy do smaku,to na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy i zostawiamy na chwilę pod przykryciem. Ja pod koniec gotowania dolałam jeszcze bulionu spod golonki. [COLOR=#008000] Wzorowałam się na przepisie od Sergeja Pozhara[/COLOR] [URL="http://sergej-pozhar.livejournal.com/122840.html"]http://sergej-pozhar.livejournal.com/122840.html[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Flaki z golonką i fasolą po węgiersku
Bottom