Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Flammkuchen z pomidorem i figą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1617759" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Flammkuchen z pomidorem i figą</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95719[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Ciasto:</u></p><p>300 g pszennej mąki</p><p>110 ml maślanki</p><p>20 g drożdży</p><p>Łyżeczka soli</p><p>3 łyżki oliwy</p><p><u>Nadzienie:</u></p><p>1 czerwona cebula</p><p>2 figi</p><p>Czerwona papryka</p><p>75 ml kwaśnej śmietany </p><p>75 ml cr&#232;me fraiche</p><p>Ząbek czosnku</p><p>Sól i pieprz</p><p>Oliwę z oliwek</p><p></p><p>1.Z podanych składników robimy ciasto. Po wyrośnięciu dzielimy na 3 części.</p><p>2.Cebulę , pomidory i figi kroimy w cieniutkie krążki. Paprykę wsadzamy do piekarnika na 20 minut w temp 220 stopni. Następnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w paski.</p><p>3.Smietany mieszamy ze sobą, dodajemy rozmiażdżony czosnek, sól i pieprz.</p><p>4.Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek (2 mm). Smarujemy śmietaną. Obkładamy cebulą, pomidorami, paskami papryki i figami. Delikatnie solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwą . Pieczemy w temp 240 stopni przez 10-15 minut.</p><p></p><p>Ps. Nie jest łatwo tak cienko rozwałkować to ciasto. Bardzo pomocna do tego celu jest maszyna do robienia makaronu.</p><p>Ps2. Przepis pochodzi z czasopisma FürjedenTag 11/2016</p><p>Ps3. Bardzo podkręca smak posypanie wszystko odrobiną pokruszonego sera feta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1617759, member: 140"] [SIZE=14][B]Flammkuchen z pomidorem i figą[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95719[/ATTACH] [U]Ciasto:[/U] 300 g pszennej mąki 110 ml maślanki 20 g drożdży Łyżeczka soli 3 łyżki oliwy [U]Nadzienie:[/U] 1 czerwona cebula 2 figi Czerwona papryka 75 ml kwaśnej śmietany 75 ml crème fraiche Ząbek czosnku Sól i pieprz Oliwę z oliwek 1.Z podanych składników robimy ciasto. Po wyrośnięciu dzielimy na 3 części. 2.Cebulę , pomidory i figi kroimy w cieniutkie krążki. Paprykę wsadzamy do piekarnika na 20 minut w temp 220 stopni. Następnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w paski. 3.Smietany mieszamy ze sobą, dodajemy rozmiażdżony czosnek, sól i pieprz. 4.Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek (2 mm). Smarujemy śmietaną. Obkładamy cebulą, pomidorami, paskami papryki i figami. Delikatnie solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwą . Pieczemy w temp 240 stopni przez 10-15 minut. Ps. Nie jest łatwo tak cienko rozwałkować to ciasto. Bardzo pomocna do tego celu jest maszyna do robienia makaronu. Ps2. Przepis pochodzi z czasopisma FürjedenTag 11/2016 Ps3. Bardzo podkręca smak posypanie wszystko odrobiną pokruszonego sera feta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Flammkuchen z pomidorem i figą
Top
Bottom